Tgrt Haber

ABD radarının yerini alacak: Türkiye'den çok konuşulacak yerli ''AESA'' hamlesi!

13 Kasım 2022 16:20 - Güncelleme : 13 Kasım 2022 16:21
ABD radarının yerini alacak: Türkiye'den çok konuşulacak yerli ''AESA'' hamlesi!

Savunma Sanayii'deki başarısını dünya gündemine taşıyan Türkiye, F16'lar için çok konuşulacak bir ilke imza atıyor.

Savunma Sanayii'deki yükselişiyle dikkat çeken Türkiye​, hamlelerine her geçen gün yenisini ekliyor. İHA-SİHA alanında gösterdiği başarısıyla adını dünyaya duyuran Türkiye, savaş uçaklarında da artık yerli üretim araçlara yer veriyor.

Pentagon tarafından F-16​ savaş uçaklarına entegre edilen AESA radarı Türkiye tarafından yerlileştirildi. ASELSAN tarafından yerlileştirilen radar ile Türk F-16'ları artık ABD yapımı radar ileuçuş yapmaycak. Bu başarıya değinen batılı savunmasiteleri, Türkiye'nin tam potansiyelle ambargoları aşmaya başarıdığını kaydettiler.

F16'LAR YERLİ RADAR İLE UÇACAK

Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayii hamlelerini sık sık gündeme getiren batı medyası,  Bayraktar AKINCI TİHA ve Milli Muharip Uçak'ın (MMU) Türk savunmasının önemli silah projeleri arasında yer aldığından bahsederken, öte yandan AESA radarının da Türkiye tarafından yerlileştirildiğini kaydetti.

ABD radarının yerini alacak: Türkiye'den çok konuşulacak yerli ''AESA'' hamlesi!

Star'ın aktardığına göre Batı medyası, Türkiye'nin silah sistemlerinin modernizasyonu ve satın alınması konusunda ABD'nin zorluklarıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Haberde, "Ancak Türkiye tam potansiyeliyle bu ambargoyu aşmayı başarıyor" ifadelerine yer verildi. Söz konusu haberde ise şu açıklamalar yapıldı:

"ASELSAN'ın AESA radarına ek Türkiye, Bozdoğan ile Gökdoğan füzelerini geliştirdi. Havadan havaya füzeler olan AIM-9 AIM-9X Sidewinder ve AIM-120 AMRAAM'ın yerini alacak"

Gelişme aşamasındaki proje, F16 moderasyonunda önemli role sahip olacak.  

ABD radarının yerini alacak: Türkiye'den çok konuşulacak yerli ''AESA'' hamlesi!

ASELSAN tarafından geliştirilen 'Aktif Faz Dizinli Radar' yani AESA olarak bilinen radar sistemi ile kullanılan radar sistemlerinin kabiliyetleri önemli ölçüde artacak. Proje çerçevesinde üretilen radar, sadece F-16 modernizasyonunda değil, aynı zamanda İnsansız Hava Araçları'nda (İHA) da kullanılacak. Radarın ilk uygulaması ise AKINCI İHA​'da gerçekleştirilecek.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...