Tgrt Haber

AB'den YouTube'a uyarı: 'Çatışma videolarına karşı uyanık olun!'

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Engadget, Anadolu Ajansı
14 Ekim 2023 12:59 - Güncelleme : 14 Ekim 2023 14:13
AB'den YouTube'a uyarı: 'Çatışma videolarına karşı uyanık olun!'

AB'nin dijital hizmetlerden sorumlu üyesi Thierry Breton, YouTube'u çatısı altında bulunduran Alphabet şirketin CEO'su Sundar Pichai'ye uyarı mektubu gönderdi. Mektupta, İsrail - Hamas çatışmasıyla ilgili olarak, şiddet ve terör içerikli videolar karşı uyanık olunması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Birliği'nin dijital hizmetlerden sorumlu üyesi Thierry Breton​, İsrail - Hamas​ çatışması ile ilgili internette yayılan dezenformasyonla mücadele konusunda çevrim içi içerik barındırma platformlarına uyarı gönderiyor.

Daha önce Instagram ve Facebook'un çatı şirketi Meta​'ya ve X'in sahibi Elon Musk'a, platformlarında şiddet ve terörizmle ilişkili içeriklerin bir an önce kaldırılması için mektup yazmıştı. Şimdi de YouTube ve Google'ı çatısı altında bulunduran Alphabet'in Üst Yöneticisi (CEO) Sundar Pichai'yi uyardı.

Breton, Pichai'ye hitaben yazdığı mektubu X'teki hesabından paylaştı. Alphabet'in, AB Dijital Hizmetler Yasası uyarınca içerikleri denetleme hususunda kesin yükümlülükleri olduğunu hatırlattı. Ve YouTube'da yayınlanan İsrail - Hamas çatışmasıyla ilgili videolara karşı "çok uyanık" olmasını istedi.

https://twitter.com/ThierryBreton/status/1712866215591379259

Avrupa Komisyonu'nun, belirli platformlar aracılığıyla dezenformasyon​ ve yasa dışı içeriklerin yayılımında bir artış yaşandığını gördüğünü ifade eden Breton, Alphabet CEO'su Pichai'ye, "çocukları ve gençleri rehin alma ve diğer şiddet içerikli paylaşımlardan" korumakla yükümlü olduğunu söyledi.

Ayrıca Pichai'yi, Avrupa Birliği'nin Alphabet'e gönderdiği yasa dışı içerik bildirimlerine zamanında yanıt vermesi gerektiği konusunda da uyardı.

YOUTUBE BİNLERCE VİDEOYU KALDIRDI

YouTube sözcüsü Ivy Choi, The Verge sitesine yaptığı açıklamayla, İsrail'de devam eden çatışmalarla ilgili olarak on binlerce zararlı videoyu kaldırdıklarını ve yüzlerce zararlı kanalı kapattıklarını söyledi.

YouTube'un kullanıcıları kaliteli haberlere ve bilgilere ulaştırdığını belirten Choi, ekiplerinin platformdaki zararlı videoları tespit etmek için günün her saati çalıştığını, Shorts'lar ve canlı yayınlar da dahil olmak üzere her türlü içeriğe karşı hızlıca harekete geçmek için hazırda beklediklerini vurguladı.

X'E SORUŞTURMA BAŞLATTILAR

Avrupa Birliği, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, sosyal medya platformu X'in yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini denetlemek üzere şirkete resmen soruşturma başlattı.

18 Ekim 2023 tarihine kadar, Elon Musk'un sahibi olduğu X, kriz durumlarında yasa dışı içerikleri tespit etmek için ne gibi önlemler aldığı konusunda AB yetkililerine bilgi vermesi gerekecek.

X CEO'su Linda Yaccarino, platformdaki illegal içeriklerin tespiti için harekete geçtiklerini ve bu kapsamda, yüzlerce hesabın silindiğini söylemişti.

Kaynak: Engadget, Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...