Tgrt Haber

ABD'li bilim insanları bir kez daha başardı: Nükleer füzyondan enerji üretildi

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Milliyet
07 Ağustos 2023 15:40 - Güncelleme : 07 Ağustos 2023 15:43
ABD'li bilim insanları bir kez daha başardı: Nükleer füzyondan enerji üretildi

Bilim insanları, enerji üretimine yönelik çalışmalarında olumlu sonuçlar alıyor. Son olarak ABD'li araştırmacılar, başlangıçta aralık ayında yaptığı nükleer fizyondan enerji üretimi, şimdi yeniden başarılı sonuçla yapmayı başardı.

Bilim insanları, enerji üretimine yönelik alternatif denemelerinde çalışmalarının meyvelerini yemeye başladı. ABD​'nin California eyaletinde kısa süre önce yeni bir enerji üretiminin daha gerçekleştiği bildirildi. Söz konusu denemede bilim insanları bir yakıtın üstüne lazer tutarak iki hafif atomu daha yoğun bir atom olarak birleştirmeyi başarmıştı.

Buna ek olarak ABD Enerji Bakanlığı, lazerin 2.05 megajul harcamasına karşın füzyon sonucu 3.15 megajul enerji elde edildiğini söylemişti. Atomların birleşmesiyle oluşan füzyon reaksiyonu, Güneş’in de enerji üretmesini sağlayan bir süreç.

70 YILDIR SÜREÇ İZLENİYOR

Yapılan çalışmalar aslında yakın bir süreye dayanmıyor. Bilim insanları, yaklaşık 70 senedir bu süreci eryüzünde tekrar ederek temiz nükleer enerji üretmeyi hedefliyordu. Mevcut nükleer santrallerde, atomun bölünmesiyle oluşan fisyon reaksiyonuyla enerji üretiyor fakat bu, binyıllarca depolanması gereken nükleer atıklara yol açıyor. Hidrojenin ağır formları olan deteryum ve trityumdan oluşan 1 kilogramlık füzyon yakıtından elde edilebilen enerji, 10 milyon kilogramlık fosil yakıttan elde edilene denk.

Füzyon deneyi başarılı sonuçlansa da, bunun dünya genelinde üretime geçmesi için aşılması gereken bazı engeller var. Pahalı kurulum masrafları ve daha büyük ölçeklerde enerji üretim ihtiyacı bunlardan ikisi.

ABD'li bilim insanları bir kez daha başardı: Nükleer füzyondan enerji üretildi

Son olarak bu teknolojinin yaygın hale getirilmesi, fosil yakıtlara duyulan ihtiyacın azalmasını sağlayarak küresel ısınmayla mücadeleye de katkı sunabilir. Fakat bilim insanları bunun yakın zamanda gerçekleşmeyeceğini vurgulayarak mevcut imkanlarla karbon salımını azaltmaktan vazgeçilmemesi gerektiğini belirtiyor.

PEKİ AVANTAJLARI NEDİR?

Nükleer füzyon enerjisinin avantajları, çevre dostu olması, sınırsız ve temiz bir enerji kaynağı oluşturması ve küresel enerji ihtiyacını karşılamak için büyük bir potansiyele sahip olmasıdır. Bu teknolojinin geliştirilmesi, enerji sektöründe devrim niteliğinde bir değişim yaratabilir ve iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynayabilir.

Ancak, nükleer füzyon teknolojisinin ticarileştirilmesi ve ölçeklendirilmesi için hala önemli zorluklar vardır. Büyük ölçekli ve sürekli enerji üretimi​ sağlamak için reaktörlerin stabilite ve verimlilik açısından geliştirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, bu alanda yapılan çalışmaların ivme kazanması ve bilim insanlarının kararlılıkla ilerlemesi, nükleer füzyonun gelecekteki enerji portföyümüzde önemli bir yer edinebileceği umudunu artırıyor.

Kaynak: Milliyet
Derleme: TGRT Haber / Okan Güleş

Kaynak: Milliyet

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...