Tgrt Haber

X, Avrupa'da kapatılacak mı? Elon Musk'tan açıklama geldi

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Business Insider
19 Ekim 2023 22:35 - Güncelleme : 20 Ekim 2023 11:50
X, Avrupa'da kapatılacak mı? Elon Musk'tan açıklama geldi

Elon Musk'tan, Avrupa Birliği'nin (AB) Dijital Hizmetlerler Yasası'na (DSA) daha fazla dayanamayarak, X sosyal medya platformunu AB üyesi ülkelerde erişime kapatacağına dair iddialara açıklama geldi.

X sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk, Avrupa Birliği​'nin (AB) Dijital Hizmetler Yasası​'na (DSA) uyum zorunluluğu karşısında çözüm arayışına girdi.

Business Insider sitesinin iddiasına göre Musk, DSA'nın gereksinimlerini karşılama konusunda sıkıntı yaşıyor ve bulduğu çözüm yoluysa oldukça radikal: X'in Avrupa'da tamamen erişilemez hale gelmesi veya Avrupa Birliği ülkelerindeki kullanıcıların platforma erişiminin engellenmesi.

ELON MUSK, X'İ AVRUPA'DAN ÇEKECEK Mİ?

DSA, 2023 Ağustos ayında yürürlüğe girdi ve büyük çevrim içi platformların yanıltıcı ve zararlı içeriklerle mücadele konusunda etkili ve şeffaf sistemlere sahip olmalarını zorunlu kılıyor. Ancak, sosyal medya şirketleri bu yasaya uyum sağlamakta zorlanıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde AB Komisyonu, İsrail - Hamas çatışması sırasında X'te yayılan dezenformasyon ve yanıltıcı içeriklerin kaldırılması için Elon Musk'u uyardı. Instagram ve Facebook'un sahibi Meta ile YouTube ve Google'ı çatısı altında bulunduran Alphabet'e de resmi uyarı mektubu gönderdi.

X, Avrupa'da kapatılacak mı? Elon Musk'tan açıklama geldi

X Üst Yöneticisi (CEO) Linda Yaccarino binlerce hesabı ve paylaşımı kaldırdıklarını açıklasa da, şirket soruşturmadan kaçamadı. Öte yandan YouTube da binlerce zararlı kanalı ve videoyu kapatırken, Meta da AB'nin uyarıları doğrultusunda platformlarında gerekli düzenlemeleri yapmaya çalışıyor.

Eğer X veya başka bir şirket, DSA'yı ihlal ederse, büyük bir para cezası ile karşı karşıya kalabilir; komisyon, firmaların küresel gelirinin yüzde 6'sine kadar "periyodik ceza ödemeleri" uygulama yetkisine sahip.

Araştırma sitesi Apptopia verilerine göre, Avrupa, X'in küresel kullanıcı tabanının yaklaşık yüzde 9'unu oluşturuyor. Ancak son üç ay içinde bölgedeki günlük kullanımın düşüş gösterdiği ve uygulamanın kullanımının neredeyse her ülkede azaldığı belirtiliyor.

İddia edildiği gibi Elon Musk, X platformunu Avrupa'dan çekerse kullanıcı sayısında aşırı miktarda düşüş yaşanmayacak ancak AB'deki kullanıcılar için bu durum büyük bir sorun teşkil ediyor.

MUSK'TAN İDDİAYA YALANLAMA

Elon Musk, iddianın paylaşılmasından saatler sonra açıklama yaptı. Business Insider'in haberini alıntılayarak, "Eski medyadan yine sıkıcı bir sahte haber hikayesi." ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/elonmusk/status/1715108176884871325

Kaynak: Business Insider

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...