Tgrt Haber

Adım adım Dünya atmosferine giriyor... Bilim insanları 'bugün gelebilir' diyerek uyardı

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
12 Aralık 2023 09:27 - Güncelleme : 12 Aralık 2023 09:27
Adım adım Dünya atmosferine giriyor... Bilim insanları 'bugün gelebilir' diyerek uyardı

Önümüzdeki saatlerde Dünya atmosferine girmesi beklenen 46P/Wirtanen adlı kuyrukluyıldız enkazı, beraberinde meteor yağmurlarını da getirebilir. Bilim insanları konuya ilişkin detayları paylaştı.

Her yıl gökyüzünde pek çok olay meydana gelirken, bunlar arasında yaygın olanı ise meteor yağmurları. 

Bilim insanları, meteor yağmurunu tetikleyecek bir başka kuyrukluyıldızın bugün enkazıyla birlikte Dünya’ya gireceğini duyurdu.

KUYRUKLUYILDIZ ENKAZI, METEOR YAĞMURUNU GETİREBİLİR

ArXiv'de yayımlanan ve henüz hakem incelemesinden geçmemiş bir çalışmada araştırmacılar, "Sonuçlar 12 Aralık 2023'te, Türkiye Saati'yle 11:00 ile 15:30 arasında olası bir karşılaşmayı gösteriyor. Meteor yağmurunun yoğunluk seviyesi, geçmişte rapor edilen yağmurların olmaması nedeniyle hayli belirsiz" diye belirtti. Kesin zamanın "birkaç saat oynayabilme ihtimali de bulunuyor.

Öte yandan bilim insanları, meteor yağmurunun en uygun gözlemlerinin muhtemelen Doğu Avustralya, Yeni Zelanda ve Okyanusya'dan yapılacağını söylüyor.

46P/Wirtanen kuyrukluyıldızı Ocak 1948'de keşfedildi ve çapının yaklaşık 1,4 km olduğu tahmin ediliyor. Bu kuyrukluyıldız, Dünya​'ya yakın bir yıldız kategorisinde yani potansiyel olarak bir meteor yağmurunun ana gövdesi olabilir.

Yeni çalışmada, araştırmacılar kuyrukluyıldızın yörüngesinin geçmiş yörünge evrimini simüle etti ve bu hafta kuyrukluyıldızla Dünya arasındaki muhtemel bir karşılaşmada, parçacıklarından oluşan akıntının meteor yağmurunu tetikleyebileceğini buldular.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...