Tgrt Haber

Adobe'dan yeni yapay zeka aracı: Bulanık videoları saniyeler içinde netleştiriyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
12 Ekim 2023 14:05 - Güncelleme : 12 Ekim 2023 14:06
Adobe'dan yeni yapay zeka aracı: Bulanık videoları saniyeler içinde netleştiriyor

Adobe, görüntü kalitesi düşük bir GIF'i veya videoyu daha net hale getirmeyi sağlayan yeni yapay zeka aracı "Project Res-Up"u tanıttı. Uygulama ilk testlerde, 1947 yapımı eski bir filmdeki bulanıklığı büyük ölçüde gidermeyi başardı.

Adobe​, kullanıcıların düşük çözünürlüklü videoların ve GIF'lerin kalitesini saniyeler içinde yükseltebilecekleri "Project Res-Up" isimli yapay zeka​ aracını tanıttı.

The Verge'nin haberine göre, henüz erken geliştirme aşamasında bulunuyor ve test sürecine geçilmedi. Adobe, uygulamanın kullanımını gösteren kısa bir demoyu paylaşmakla yetindi. Paylaşılan videoda yapay zeka, siyah-beyaz bir filmdeki bulanıklığı gidererek, günümüzdekilere yakın bir kalitede olmasını sağladı.

GÖRÜNTÜDEKİ BULANIKLIĞINI GİDERDİ

Yönetmen Delmer Daves imzalı, 1947 yapımı The Red House filminin çözünürlüğü normalde 480 x 360 piksel; ancak Adobe'nin yapay zekası, özel bir teknolojiyle bunu 1280 x 960 piksel seviyesine çıkarmayı başardı. Yani görüntüdeki piksel sayısı yüzde 675 oranında artırıldı.

Yeniden oluşturulan görüntüye bakıldığında, yapay zeka bulanıklığı neredeyse tamamen gidermiş görünüyor. Ayrıca filmdeki kadına saç telleri gibi detaylar da ekleyerek, bozulmaları telafi etmeye çalışmış.

Adobe'dan yeni yapay zeka aracı: Bulanık videoları saniyeler içinde netleştiriyor

Project Res-Up, henüz resmi bir uygulama veya özellik olmasa da, Adobe'nin bu teknolojisi, gelecekte Adobe Premiere Pro veya Express gibi popüler video düzenleme uygulamalarında kullanılabilir hale gelecektir.

PHOTOSHOP'A DA YAPAY ZEKA GELDİ

Video düzenlemeye ek olarak Adobe, görüntüdeki nesneleri kolayca değiştirmeyi veya manipüle etmeyi sağlayan "Project Stardust" isimli bir başka araç da geliştirdi. Bu yapay zeka teknolojisi Photoshop uygulamasında kullanılacak.

Nesneye duyarlı düzenleme motoru sayesinde resimlerdeki nesneleri otomatik olarak tanıyarak, düzenlenebilir ve değiştirilebilir hale getirecek. Bu sayede, Photoshop'un lasso aracı kullanılarak yapılan "nesneyi ayırma" işlemi yapay zekayla çok daha kolay ve pratik bir şekilde halledilebilecek.

Hem "Project Stardust" hem de "Project Res-Up" araçları önümüzdeki günlerde Adobe'nin fotoğraf ve video düzenleme uygulamalarına eklenecek.

Kaynak: The Verge
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...