Tgrt Haber

Android telefonlar 'gizlice' takip edildiğinizde uyaracak

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
28 Temmuz 2023 13:37 - Güncelleme : 28 Temmuz 2023 13:37
Android telefonlar 'gizlice' takip edildiğinizde uyaracak

Google, kullanıcılarının yakınında bilinmeyen bir takip cihazı olduğunda, bildirim almasını sağlayan yeni özelliğini Android telefonlarda kullanıma sundu.

ABD merkezli teknoloji devi Google​, "Google I/O 2023" etkinliğinde duyurduğu "Bilinmeyen Takip Cihazı Uyarıları" sistemini kullanıma sunmaya başladı.

Android​ kullanıcılarının güvenliğini sağlamayı amaçlayan bu yeni özellik, Apple ve Samsung gibi şirketlerin ürettiği "AirTag" ve "Galaxy SmartTag" gibi takip cihazlarının kötü amaçlarla kullanılmasının önüne geçmeyi hedefliyor.

Android'in yeni özelliği, kullanıcıların yakınındaki bir yerde "bilinmeyen bir takip cihazı" tespit edildğinde, akıllı telefonlarına uyarılar gönderilmesini sağlıyor.

Örneğin, biri aracınıza gizlice bir takip cihazı yerleştirdiğinde, bu cihazın yaydığı Bluetooth dalgaları Android 6 ve üstü işletim sistemine sahip telefonlar tarafından algılanacak ve telefonunuza bildirim gönderilecek. Aynı zamanda kullanıcılar, tanımlanmamış bir cihazın sesini de çaldırarak, nerede olduğunu kolayca tespit edebilecek.

CİHAZ MANUEL OLARAK DA BULUNABİLECEK

Kullanıcılar manuel olarak da takip cihazının yerini tarayabilecek. Ayrıca Google, tespit edilen takip cihazının seri numarası gibi bilgilerini ve takipten nasıl kurtulabileceğini kullanıcıya açıklayacak.

Android kullanıcıları, takip cihazı taramasını "Ayarlar" uygulamasında bulunan Güvenlik​ ve Acil Durum > Bilinmeyen Takip Cihazları bölümüne giderek aktif edebilecek.

"Bilinmeyen Takip Cihazları" bölümüne giriş yaptıktan sonra, telefon otomatik olarak yakındaki takip cihazlarını taramaya başlayacak ve eğer böyle bir cihaz algılanırsa, kullanıcıya uygun önlemleri alma konusunda bilgi verilecek.

Google yeni özelliğini Pixel telefonlar için dağıtmaya başlasa da, tüm Android kullanıcıları için kısa bir süre içinde kullanıma sunulması bekleniyor.

APPLE DA ÖNLEM ALMIŞTI

Apple da AirTag ve benzeri takip cihazlarının kötüye kullanımını engellemek amacıyla, iPhone'lara "bilinmeyen takip cihazı uyarıları" özelliğini getirmişti.

Geçtiğimiz yıllarda AirTag'in birçok ülkede, insanları gizlice takip etmek amacıyla kullanıldığına şahit olmuştuk. Hatta ABD'de iki başsavcı, bu tür cihazlar ile gizli takip yapılmasını "ağır bir suç" olarak kabul edeceklerini ve tespit edilenlerin cezalandırılacağını açıklamıştı.

Son olarak AirTag sayesinde, Türkiye'ye yapılan deprem bağışlarının Meksika'da satışa konulduğu ortaya çıkmıştı. Meksikalı bir gazeteci tarafından gündeme getirilen olayda, yardımların Türkiye'ye ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek için yardım kolisinin içine AirTag koyuldu. Fakat kolinin ülkeden hiç ayrılmadığı ortaya çıkarıldı.

Kaynak: The Verge

Derleme: TGRT Haber - Ömer Faruk Doğan

Kaynak: The Verge
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...