Tgrt Haber

ANKA-3 ve KAAN için nefesler tutuldu: Testler tamamlandı, heyecan 27 Aralık'ta

Editör: Murat Makas / Kaynak: Anadolu Ajansı
27 Kasım 2023 11:37 - Güncelleme : 27 Kasım 2023 11:50

Türk savunma sanayisinin yerli hava araçları ANKA-3 ve KAAN için geri sayım başladı. Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), ANKA-3 ve KAAN için çalışmalarına hız verdi. Yılın sonlarına doğru iki uçağın da gökyüzüyle buluşması bekleniyor.

Türk savunma sanayi projelerine önemli katkıda bulunan Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), havacılık yapısallarında artan talep, yurt içi ve dışındaki teslimatlar ile yoğun bir yıl geçiriyor. Yılın son günlerinde bu yoğunluk ve heyecan zirveye çıkacak. TUSAŞ​ yılın geri kalanında insansız savaş uçağıANKA-3​ ve milli muharip uçakKAAN​'ın ilk uçuşlarını gerçekleştirmeyi hedefliyor.

İLK KEZ GÖKYÜZÜYLE BULUŞACAK

"Uçan kanat" yapısı sayesinde düşük radar görünürlüğü, yüksek hız, yüksek taşıma kapasitesi gibi birçok avantaja sahip ANKA-3, tasarım, yapısal ve alt sistem iyileştirmelerinin ardından ilk uçuşa hazır hale getirildi. ANKA-3'ün yıl tamamlanmadan ilk kez gökyüzüyle buluşması bekleniyor.

HEYECAN 27 ARALIK'TA

Türkiye'nin en önemli teknoloji geliştirme projesi KAAN için bir süredir devam eden yük testleri tamamlandı. En ufak parçasına kadar sökülen KAAN'ın ilk uçuşunda üzerinde yer alacak görev sistemleri ve alt sistemleri de yapılan bağımsız testlerinin ardından uçak üzerindeki yerlerini almaya başladı. Bu montaj faaliyeti motorların prototipteki yerini almasıyla sonlanacak. Montaj faaliyetinin ardından piste çıkacak KAAN, önce yavaş sonra hızlı taksi ile ilk uçuşuna hazırlanacak. Aralık ayının ortasında bu faaliyetlerin yoğunlaşması ve 27 Aralık'ta KAAN'ın ilk uçuşunu gerçekleştirmesi hedefleniyor.

ANKA-3 ve KAAN prototipleri daha önce HÜRJET gibi ilk uçuşlarını boyasız gerçekleştirecek. Bu sayede uçuş sırasında ortaya çıkacak ve hava araçlarında iyileştirme yapılacak hususların tespiti daha kolay mümkün olacak.

ERDOĞAN'DAN KAAN SÖZLERİ

Kaan, Bayraktar TB3 ve Kızılelma’ya ilişkin soruları açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''attığımız her adım bizi heyecanlandırıyor'' diyerek başladığı sözlerine şöyle devam etmişti:

Bu alanda taş üstüne taş koyan herkes ülkemizin geleceği, Türkiye Yüzyılı’nın inşası için çok önemli bir katkı sunuyor.  Kaan zaten yeniliklerden bir tanesi. Ama Baykar'ın zirve diyebileceğimiz eseri malum Kızılelma... Şimdi Kızılelma’nın son testlerini yapıyorlar. Aşmaları gereken mesele kendi yerli motorunu üretmek… Bunu başardığı andan itibaren de zaten Kızılelma’nın dünyaya karşı duruşu farklı olacaktır. 

Tabii burada Aselsan’ın üzerine de düşen bir yük var, kamera üretimi. Motor üretim süreci maalesef nereden bakarsanız bakın herhalde bir 5 yılı alır. Bu süre zarfında biz motor ithal ederek yürümek durumundayız.

ANKA-3 ve KAAN için nefesler tutuldu: Testler tamamlandı, heyecan 27 Aralık'ta

''BAZI ÜLKELER SÖZ VERİYOR, AMA YERİNE GETİRMİYOR''

Kamera noktasında da Aselsan’ın üretim çalışmaları başladı. Bir an önce o sıkıntımızı da gidermemiz lazım. Bazı ülkeler bize söz veriyorlar ama verdikleri sözü yerine getirmiyorlar. “Kanada, Güney Afrika gibi ülkelerden bir sonuç alır mıyız?” buna bakıyoruz. 

Bunu gerek biz gerekse Aselsan’ın yakından takip etmesi lazım. Bir an önce buralardan netice alabilirsek, o zaman biz insansız savaş uçaklarımızı daha çabuk devreye sokabiliriz. Kaan, Kızılelma, TCG Anadolu ve niceleri Allah’ın izniyle yalnız kalmayacak, yenileri daha iyileri ve daha donanımlıları yine bu vatan için alın ve akıl terlerini döken kardeşlerimizin ellerinde şekillenecek.

Bundan çok değil birkaç yıl önce insansız hava araçlarımız yoktu, akıllı mühimmatlarımız, Milgemlerimiz yoktu. Kolları sıvadık, bu ülke için taşın altına sadece elini değil bedenini koyan kardeşlerimizle birlikte bugünkü seviyeye geldik.

Bunu yeterli görmedik, göremeyiz. Hep daha iyisi, hep daha gelişmişi vardır onu arayacağız… Bu hedeflere doğru yürümek şöyle dursun, koşar adım ilerlememiz gerekiyor. En iyi mühendis, en iyi yazılımcı, en iyi usta, en iyi tasarımcı bizde olmalı. Yeni adımlarımız da yoldadır. Kimse merak etmesin, biz savunma sanayii alanında da diğer alanlarda da adımızdan daha çok söz ettireceğiz.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Adem oğlakçı 6 Ocak 2024 07:10

Allah yapanlardan razı olsun, eğer teknoloji üretmezsek ülkemizi savunanmyız

Sonraki Haber Yükleniyor...