Antarktika'da korkutan keşif! Tüm dünyayı tehdit ediyor
Antarktika'da araştırma yapan bir grup bilim insanı yağan karı inceledi ve ortaya çıkan sonuçlara inanamadı. Karda plastik madde yüzünden salınım yapan mikroplastik buldu. Uzmanlar bunun dünya iklimi için büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekti.
Antarktika'da yapılan bir araştırma bilim dünyasında endişeye neden oldu. İlk kez yağan bir karda mikroplastik bulundu. Bu da oldukça zararlı olan mikroplastik dünyanın atmosferine kadar çıktığı anlamına geliyor. Uzmanlar, bu maddelerin kıtanın hassa ekosistemlerinin sağlığına tehdit olabileceğinden endişeli. Aynı zamanda bu yalnızca kıtayı değil kar ve buzun erimesi nedeniyle iklimleri de etkileme etkisine sahip.
13 FARKLI TÜR BULUNDU
Aslında mikroplastikler daha önce Antarktika'da deniz buzu ve yüzeydeki suda keşfedilmişti. Araştırmacılar bunun ilk defa taze kar yağışında rapor edildiğini ifade etti. Araştırmayı yapan Dr. Laura Revell, "Antarktika'da araştırmaya gittiğimizde böyle bozulmamış ve uzak bir bölgede mikroplastik bulmayacağımız konusunda iyimserdik" dedi. Bu keşif, dünyanın en uzak bölgelerinde bile plastik kirliliğinin boyutunu gözler önüne seriyor.
Araştırma ekibi, mikroplastiklerin boyutunu ve özelliğini inceleyerek araştırmaya devam ediyor. İlk bulgulara göre meşrubat şişesi ve giysi yapımında kullanılan pet de dahil olmak üzere 13 farklı plastik türü bulundu. Aynı zamanda mikroplastiklerin Antarktika'ya gelip gelmediği de araştırılıyor.
OKYANUSLAR ZARARLI MADDE DOLU
Mikroplastikler 5 milimetreden daha küçük olan plastik parçacıklar olarak biliniyor. Her yıl geri dönüştürülen tonlarca atık doğru bir şekilde işlenmediği için tüm dünyada plastik büyük bir problem oluyor. Plastikler bulunduğu habitatta binlerce yıl parçalanmıyor, bu nedenle okyanuslarda daha şimdiden milyonlarca plastik atık bulunuyor.