Tgrt Haber

Apple'dan iPhone'lar için güvenlik uyarısı: Bu güncellemeyi hemen yükleyin

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Tecrunch
08 Eylül 2023 11:13 - Güncelleme : 08 Eylül 2023 11:18
Apple'dan iPhone'lar için güvenlik uyarısı: Bu güncellemeyi hemen yükleyin

Apple, bir yandan iOS 17’nin hazırlığını yaparken, diğer yandan iOS 16’yı da unutmuyor. Kısa süre önce iPhone kullanıcıları için çok kritik sorunu çözen iOS 16.6.1 güncellemesi yayınlandı.

iOS 17​, bu ayın sonunda iPhone 15​ serisiyle piyasaya sürülecek. Yepyeni özellikler ve gizlilik odaklı iyileştirmelerin de yapıldığı yeni güncelleme şu an test aşamasında.

Bununla birlikte iOS 16​ için de güncellemeler devam ediyor. Apple​, iOS 17 Beta güncellemelerini yayınlamasına ek olarak, iOS 16 için de güvenlik ve iyileştirmeleri içeren yeni sürümlerini kullanıma sunuyor. Son olarak kritik bir sorunu çözen iOS 16.6.1 güncellemesi iPhone kullanıcıları için piyasaya sürüldü.

İOS 16.6.1 GÜVENLİK SORUNUNU ÇÖZÜYOR

Apple, iPhone ve iPad kullanıcılarını korumak için Pegasus casus yazılımı tarafından kullanılan bir sıfır gün açığını iOS 16.6.1 güncellemesiyle düzeltti. Bu güncelleme, Apple'ın bu yıl içinde yayınladığı üçüncü sıfır gün açığı düzeltmesi oldu.

Techrunch’ın haberine göre Pegasus casus yazılımı, İsrail merkezli NSO Group tarafından geliştirilen ve devletlerin insan hakları aktivistleri, gazeteciler ve muhalifleri izlemek için kullandığı iddia edilen bir araç olarak biliniyor. Pegasus, kurbanın cihazına uzaktan erişmek için iMessage, WhatsApp, FaceTime gibi uygulamaların güvenlik açıklarını kullandığı da bilinmekte.

Apple, iOS 16.6.1 güncellemesinin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Apple'dan iPhone'lar için güvenlik uyarısı: Bu güncellemeyi hemen yükleyin

"Bu güncelleme, cihazınızın güvenliğini artırmak için önemli güvenlik güncellemeleri içerir ve tüm kullanıcılar tarafından yüklenmesi önerilir.

Çekirdek

Etkilenen cihazlar: iPhone 6s ve sonrası, iPad Pro (tüm modeller), iPad Air 2 ve sonrası, iPad 5. nesil ve sonrası, iPad mini 4 ve sonrası ve iPod touch (7. nesil)

Etkisi: Uygulama çekirdeğe kötü amaçlı kod enjekte edebilir

Açıklama: Bir mantık hatası düzeltildi

CVE-2023-1789: Anonim bir araştırmacı"

Bu güncellemeyle birlikte Apple, Pegasus casus yazılımının kullanabileceği iki diğer sıfır gün açığını da kapattığını duyurdu. Bunlar CVE-2023-1790 ve CVE-2023-1791 olarak adlandırılıyor ve WebKit'te bulunuyor.

Apple, kullanıcılarının güvenliğini ve gizliliğini korumak için sürekli çalıştığını belirtiyor. Ancak Pegasus gibi gelişmiş casus yazılımlar karşısında tam bir koruma sağlamak zor görünüyor. Bu nedenle kullanıcıların en son güvenlik güncellemelerini yüklemeleri ve şüpheli bağlantılara veya mesajlara tıklamamaları tavsiye ediliyor.

Kaynak: Tecrunch
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...