Tgrt Haber

Apple metaverse'e göz kırptı: Karma gerçeklik başlığı "xrOS" ile kesinleşti

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: MacRumors
16 May 2023 12:40 - Güncelleme : 16 May 2023 12:41
Apple metaverse'e göz kırptı: Karma gerçeklik başlığı "xrOS" ile kesinleşti

Apple'ın WWDC 2023 konferansında tanıtması beklenen Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik teknolojilerinin birleşimi karma gerçeklik başlığı artık kesinleşti. Teknoloji devi başlığın işletim sistemi olması beklenen "xrOS" ismini ticari marka olarak kaydettirdi.

MacRumors'un aktardığı bilgiye göre Apple​, Yeni Zelanda Fikri Mülkiyet Ofisi'ne yaptığı başvuruyla "xrOS" ticari markasını kaydettirdi. Burada kelimenin iOS​, macOS, watchOS ve tvOS'ta da kullanılan ikonik SF Pro yazı tipi ile yazıldığı gözüküyor.

xrOS, Extended Reality yani Genişletilmiş Gerçeklik anlamına geliyor. Kısaca gerçek ve sanal ortamların kombine edildiği ortamlar için kullanılan bu terim Artırılmış Gerçeklik (AR), Sanal Gerçeklik (VR) ve Karma Gerçeklik (MR) teknolojilerinin hepsini kapsar. Dolayısıyla Apple'ın cihazı bu özelliklere sahip olacak.

FARKLI İSİMLERLE ANILMIŞTI

Daha önce Apple'ın Genişletilmiş Gerçeklik başlığının yazılımını "RealityOS" veya kısaca "rOS" olarak adlandırdığı biliniyordu. Ancak Yeni Zelanda Fikri Mülkiyet Ofisi'nden elde edilen bilgilere göre ABD'li firma "xrOS" isminde karar kıldı.

İddialara göre xrOS, iPhone ve iPad'in arayüzüyle hemen hemen aynı görünüme sahip olacak, bu sayede iOS kullanıcıları rahat bir şekilde cihaza aşina olabilecekler. Cihazın merkezinde yeniden düzenlenebilen uygulama simgeleri ile araç takımlarının bulunduğu (widgetlar) geniş bir ana ekran bulunacak.

Apple metaverse'e göz kırptı: Karma gerçeklik başlığı

Apple ayrıca Haritalar ve Mesajlar gibi popüler uygulamalarını Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik teknolojilerine uyum sağlayacak şekilde yeniden tasarlayacak. Yani xrOS işletim sistemi iOS'un standart uygulamalarını değil, özel olarak geliştirilmiş Genişletilmiş Gerçeklik (XR) uygulamalarıyla donatılacak.

Tabii sadece Apple'ın başlığa özel uygulama geliştirmesiyle iş bitmiyor. Örneğin WhatsApp ve Instagram gibi günlük hayatın vazgeçilmezleri de xrOS ile çalışabilmeli. Bu kapsamda Apple geliştiricilere uygulamalarını xrOS ile uyumlu hale getirebilmeleri için özel "üçüncü taraf yazılım geliştirme kiti" sağlayacak.

WWDC İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

WWDC 23 konferansı 5 Haziran'da başlayacak. Apple'ın açılış konuşmasında Genişletilmiş Gerçeklik başlığını görücüye çıkarması bekleniyor.

Kaynak: MacRumors

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: MacRumors

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...