Tgrt Haber

Apple'da 'iMessage' krizi: Avrupa'nın kararı belli oldu

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: SamMobile
08 Aralık 2023 20:30 - Güncelleme : 08 Aralık 2023 20:30
Apple'da 'iMessage' krizi: Avrupa'nın kararı belli oldu

Apple'ın, Avrupa Birliği'nin (AB) teknoloji şirketlerine katı kurallar getiren Dijital Hizmetler Yasası'na (DMA) itirazında yeni bir gelişme yaşandı. İddiaya göre AB, iMessage'ı DMA'dan muaf tutmaya hazırlanıyor.

Avrupa Birliği​'nin (AB) iMessage​ platformuna yönelik antitröst soruşturmasının Apple​'ın lehine sonuçlanabileceği bildirildi. Bu da, Apple'ın iMessage'ı Facebook Messenger, Telegram ve WhatsApp gibi rakip sohbet uygulamalarıyla birlikte çalışabilir hale getirmesine gerek kalmayacağı anlamına geliyor.

Apple, Google, Meta ve Microsoft, teknoloji şirketlerinin, kullanıcıların farklı bir platforma geçmesini zorlaştıran bazı engellemelerini kaldırarak rekabeti artırmayı amaçlayan antitröst mevzuatının bir parçası olan Dijital Hizmetler Yasası (DMA) kapsamında AB​ tarafından soruşturma altına alınmıştı.

APPLE'IN IMESSAGE KONUSUNDA YÜZÜ GÜLDÜ

DMA; App Store, Google Play Store ve WhatsApp gibi, faaliyet gösterdiği sektörde hakim konumda bulunan platformlar için geçerli. Apple ise Avrupa'da iMessage'ın baskın bir mesajlaşma uygulaması olmadığını iddia ederek, platformunun DMA kapsamına sokulmasına itiraz etmişti.

Bloomberg'den gelen bir rapora göre, Avrupa Birliği soruşturmayı tamamladı ve iMessage'ın Dijital Hizmetler Yasası'ndan etkilenmeyi gerektirecek kadar iş kullanıcıları arasında yeterince popüler olmadığını tespit etti.

Beş aylık soruşturma Şubat 2024'te sonuçlanacak ve Apple, iMessage konusundaki tartışmayı kazanacak. Facebook Messenger ve WhatsApp'ın ise düzenlemeden kaçamayacağı, hizmetlerini diğer sohbet uygulamalarıyla uyumlu hale getirecek düzenlemeleri yapmak zorunda kalacağı düşünülüyor.

APPLE'IN AVANTAJI NEYDİ?

Peki, Apple'ı DMA'dan muaf tutan unsur ne oldu? SamMobile sitesinin haberine göre, WhatsApp, işletmelerin ve mağazaların tüketicilerle etkileşime girebileceği ve onlara ürün ve hizmetlerini satın alma, satış sonrası hizmet ve destek alma olanağı sunabileceği ticari mesajlaşma hizmetleri sunuyor.

iMessage bu tür hizmetler sunmuyor ve bu, AB'nin DMA düzenlemesinden muaf tutulmasına yardımcı olduğu değerlendiriliyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Apple, 2024 yılında iPhone'ları RCS (Zengin İletişim Hizmetleri) ile uyumlu hale getireceğini açıklamıştı. Bu sayede iPhone ile Android akıllı telefonlar arasında iMessage tarzı mesajlaşma deneyimi olacak.

Kaynak: SamMobile

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...