Tgrt Haber

Artık insanlar da 'kış uykusuna' yatabilecek!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Independent
26 May 2023 14:42 - Güncelleme : 26 May 2023 14:42
Artık insanlar da 'kış uykusuna' yatabilecek!

Bilim insanları, ultrason teknolojisiyle insanlarda anında "uyuşukluk hali" oluşturabileceklerini ve bu durumun uzay uçuşlarından acil durum tedavisine kadar çeşitli alanlarda kullanılabileceğini açıkladı.

Bilim insanları​, anında "uykulu duruma geçme" kabiliyeti kazandıran yeni bir ultrason teknolojisi geliştirdi.

Sistem şöyle çalışıyor: zihne yönlendirilen ultrason dalgaları, insanlarda kış uykusuna benzer bir uyuşukluk hali oluşturuyor. Kış uykusu​, ayı gibi memeli hayvanların metabolizmalarının baskılanmasına, vücut sıcaklıklarının düşmesine ve vücuttaki diğer biyolojik süreçlerinin yavaşlamasına imkân tanıyor.

FARELERİN KAFASINA 10 SANİYE DOĞRULTTULAR

Araştırmacılar, bu yeni teknolojiyi fareler ve sıçanlar üzerinde deneyerek başarıyla uyguladıktan sonra, insanlarda da etkili olabileceğini ve uzay seyahatlerinden tıbbi uygulamalara kadar birçok alanda kullanılabileceğini öne sürdü.

Ultrason dalgalarını farelerin kafasına 10 saniye boyunca göndermeyi denediler. Bunun sonucunda farelerde ayıların kış uykusuna benzer şekilde bir uyuşukluk durumu oluştuğu keşfedildi. Farelerin kalp atış hızı bu süreçte yavaşladı, vücut sıcaklığı düştü ve metabolizması yavaşladı.

Bu keşfi yapan bilim insanlarına göre sistem acil durumlarda veya ciddi hastalıkların tedavisinde de işe yarayacak. Örneğin trafik kazası geçirmiş olan ve organ nakli bekleyen bir kişi, organ nakline kadar olan süre zarfında vücut sıcaklığı düşürülerek bekleyebilir, yani bir başka deyişle "kış uykusuna yatabilir."

Bu durum organların korunmasına yardımcı olacağından, hastalığın tedavi sürecini kolaylaştıracak.

TEHLİKELERİ DE VAR

Independent Türkçe'nin aktardığına göre yine de pek çok tehlike var. Deneyler, hayvanları bu derin "uyuşuk" durumlarından geri getirmenin tehlikeli olduğunu ve bu canlıların iyileşemeyebileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar ayrıca farelerin normale dönüp dönmediğini tespit etmek için vücut sıcaklığını ölçtü. Fareler eski haline geldiğinde ise daha fazla ultrason dalgası gönderen özel bir sistem geliştirdiler. Bu sistem olmasaydı uykusundan uyanacak ve metabolizmaları ile vücut sıcaklıkları normale dönecekti.

Kaynak: The Independent

Kaynak: Independent

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...