Tgrt Haber

Rusya-ABD krizinde uzay üssü: Astronotlar birbirlerinin idrarını içiyor

03 Şubat 2022 15:06 - Güncelleme : 04 Şubat 2022 13:22
Rusya-ABD krizinde uzay üssü: Astronotlar birbirlerinin idrarını içiyor

Uluslararası Uzay İstasyonu, yirmi yılı aşkın bir süredir Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya arasındaki siyasi kargaşadan uzak. Aylarca Rus kozmonotlarla uzay üssünde bulunan bazı eski NASA astronotları, Ukrayna'daki mevcut krizin uzayda ABD-Rus işbirliğini sona erdireceğinden endişe ediyor.

ABD, Rusya, Japonya, Kanada ve Avrupa Uzay Ajansı'nın yönettiği Uluslararası Uzay İstasyonu, şimdiye kadar Ukrayna sınırında gelişen jeopolitik savaştan izole olsa da, Rus uzay ajansı Roscosmos'un başkanı Dmitry Rogozin, Rus devlet medyası TASS’a göre, Washington ve Brüksel'den soğuk rüzgarların estiğini düşünüyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun faaliyetleri 2030 yılına kadar uzatılırken, NASA Yöneticisi Bill Nelson, politik kavgaların uzay üssünü etkilemeyeceğinden emin. NASA astronotu Steve Swanson da bu konuda çarpıcı bir açıklama yaptı. CNN’e konuşan astronot, Rusya'nın Kırım'ı işgal ettiği 2014 yılında Uluslararası Uzay İstasyonundayken Rus ve ABD’li uzay araştırmacılarının dünyadaki politikadan hiç bahsetmediklerini söyledi.

Dünyadan izole yaşayan astronot ve kozmonotların uzay üssünde kelimenin tam anlamıyla birbirlerinin geri dönüştürülmüş idrarını içtiklerini belirtti.

ASTRONOTLAR KIRIM'I KONUŞTU

NASA astronotu Rick Mastracchio ise, o tarihte dünyadaki siyasi kargaşayı kozmonot mürettebat arkadaşlarıyla tartıştıklarını açıkladı. Mastracchio, "Parmakla işaret etme veya suçlama ya da kimin haklı kimin haksız olduğu yoktu. Sadece farklı bakış açılarından konuştuk" dedi.

Rusya-ABD krizinde uzay üssü: Astronotlar birbirlerinin idrarını içiyor

Ayrıca NASA astronotları her iki tarafın da birbirine bağımlı olduğunu dile getirdi. Bu konuda eski NASA astronotu Garrett Reisman, "Rus kesimi, Amerikan tarafında elektrik olmadan çalışamaz ve Amerikan tarafı, Rus tarafındaki tahrik sistemleri olmadan çalışamaz" şeklinde konuştu.

Uzay ortamındaki bu işbirliğine rağmen Reisman, endişeli olduğunu belirterek, “Bu bir silahlı savaş haline gelirse, uzay üssünün hayatta kalmasının zor olacağını düşünmek beni korkutuyor." dedi.

Bununla birlikte, Rus politikacılar, önceki jeopolitik krizler sırasında istasyonu pazarlık kozu olarak kullanmakla tehdit ettiler. ABD’nin 2014 yılında Kırım'ın ilhakından sonra Rusya'ya yaptırım uyguladığında, NASA astronotlarının uzaya gidip gelmesi tamamen Rus Soyuz roketlerine bağlıydı.

RUSYA, NASA'YI TEHDİT ETMİŞTİ

Dönemin Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Dmitry Rogozin, "Uzay endüstrimize yönelik yaptırımları analiz ettikten sonra, ABD'nin astronotlarını bir trambolinle ISS'ye göndermesini öneriyorum." demişti. Rogozin'in tehditleri hiçbir zaman gerçekleşmezken uzay üssünün faaliyetleri 2014 krizi boyunca kesintisiz olarak devam etti.

Rusya-ABD krizinde uzay üssü: Astronotlar birbirlerinin idrarını içiyor

O tarihten sonra, SpaceX şirketi NASA'nın Rusya'ya olan bağımlılığını büyük ölçüde azaltan Falcon 9 roketi ve Crew Dragon kapsülünü geliştirdi. Bunun yanı sıra, ABD Ay görevinde de ortaklığını sürdürmek isterken, Rusya şimdilik teklifi reddetti ve Çin ile ekip olmak istiyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...