Tgrt Haber

Avrupa Birliği, Apple'ı kıskaca aldı: "iPhone, diğer üreticilere açılmalı"

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: iMore.com
27 Eylül 2023 14:10 - Güncelleme : 27 Eylül 2023 14:11
Avrupa Birliği, Apple'ı kıskaca aldı: "iPhone, diğer üreticilere açılmalı"

Avrupa Komisyonu İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, Apple CEO'su Tim Cook ile görüşmesinde, Apple'ın iPhone'un ekosistemini diğer üreticilere açması gerektiğini belirtti.

Avrupa Komisyonu İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, Belçika'nın başkenti Brüksel'de Apple​ Üst Yöneticisi (CEO) Tim Cook ile bir araya geldi.

Thierry Breton, iPhone​ akıllı telefonların dışa kapalı bir sisteme sahip olmasını eleştirdi. Apple'ın iş modelinde değişikliğe gitmesi gerektiğini belirten Breton, şirketin donanım ve yazılım ekosistemini diğer sağlayıcılarla uyumlu hale getirmesinin kullanıcılar için daha yararlı olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Reuters'in haberine göre Breton, kısa bir süre önce Avrupa Birliği'nde yürürlüğe giren Dijital Piyasalar Yasası'nı (DMA) hatırlatarak, "Yasa kapsamında bir sonraki adım, Apple ve diğer büyük teknoloji şirketlerinin kapılarını rakiplere açmaktır." ifadesini kullandı.

Avrupa Komisyonu yetkilisi, Apple iPhone model cep telefonu kullanan tüketicilerin, elektronik cüzdan, web tarayıcısı ve uygulama mağazası gibi alanlarda, diğer sağlayıcıların rekabetçi hizmetlerini de kullanabilmeleri gerektiğinin altını çizdi.

https://twitter.com/ThierryBreton/status/1706619537167118816

DMA, 'BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİĞE' ODAKLANIYOR

Dijital Piyasalar Yasası (DMA) Apple, Google, ByteDance (TikTok'un sahibi) ve Meta gibi teknoloji devi firmaların, ürün ve hizmetlerini birbiriyle çalışabilir hale getirmeye zorluyor.

Yasa uygulama tarafında TikTok, Facebook, Instagram, LinkedIn, WhatsApp, Messenger, YouTube platformlarını kapsarken; işletim sistemi tarafındaysa Google Android, Apple iOS ve MicrosoftWindows yazılımlarını içeriyor.

WHATSAPP HAZIRLIĞA BAŞLADI

Meta bünyesinde faaliyet gösteren anlık mesajlaşma platformu WhatsApp, DMA'ya uyum sağlamak için platformunu güncellemeye başladı. Yakında uygulamaya "Üçüncü Taraf Sohbetler - Third Party Chats" adı verilen bir özellik eklenecek. WhatsApp kullanmayanlar bile WhatsApp'taki biriyle mesajlaşabilecek.

Diğer teknoloji şirketleri de ürün ve hizmetlerini 6 ay içerisinde DMA ile uyumlu hale getirmek zorunda.

Kaynak: iMore.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...