Tgrt Haber

Avrupa Birliği "yapay zeka yasasını" kabul etti: Ne amaçlıyor?

14 Haziran 2023 21:54 - Güncelleme : 14 Haziran 2023 22:00
Avrupa Birliği "yapay zeka yasasını" kabul etti: Ne amaçlıyor?

Avrupa Birliği yapay zekanın insan gözetimi, güvenlik, mahremiyet, şeffaflık, ayrımcılık gibi konularda kontrol altına alınmasını sağlayacak yapay zeka yasasını kabul etti.

Avrupa Parlamentosu; yapay zeka​ tasarımı, sistem kullanımı ve satışını düzenleyerek daha güvenli ve şeffaf bir standart oluşturmayı hedefleyen yeni yapay zeka yasasını kabul etti. Dünyada bir ilk niteliği taşıyan bu yasayla kamusal alanlarda akıllı kameralar aracılığıyla yapılan yüz tanıma​ uygulamaları yasaklanıyor.

BBC'nin haberine göre Avrupa Parlamentosu​'nda görüşülen ve Çarşamba günü yapılan oylama neticesinde salt çoğunluğun sağlanmasıyla kabul edilen yapay zeka yasası, Midjourney ve ChatGPT gibi büyük yapay zeka modellerine de önemli sorumluluklar getiriyor.

YAPAY ZEKAYI 4 KATEGORİYE AYIRIYOR

Düzenleme, yapay zekayı "düşük riskli, sınırlı riskli, yüksek riskli ve kabul edilemez" olmak üzere dört ana kategoriye ayırıyor. Buna göre, spam filtreleri ve video oyunları gibi minimum riskli yapay zeka sistemlerine yeşil ışık yakılırken, bankacılık veya havayolu internet sitelerindeki sohbet robotları gibi sınırlı riskli yapay zeka sistemleri şeffaflık yükümlülüklerine uymak zorunda olacak.

Avrupa Birliği "yapay zeka yasasını" kabul etti: Ne amaçlıyor?

Öte yandan, kendi kendine giden taşıtlar ve robotik cerrahi gibi yüksek riskli yapay zeka sistemleri katı kontrollere tabi tutulacak. Sosyal puanlama için kullanılanlar (insanları sosyal davranışlarına veya kişisel özelliklerine göre sınıflandıranlar) gibi, insanların güvenliği için kabul edilemez bir risk seviyesine sahip yapay zeka sistemleri yasaklanacak.

GERÇEK ZAMANLI YÜZ TANIMAYA VETO

Oylama öncesinde "gerçek zamanlı yüz tanıma sistemleri" konusunda fikir ayrılığı yaşandı.

Düzenleme kayıp çocukların izini sürme veya terör saldırılarını önleme gibi durumlarda halka açık alanlarda insanların kaydedilmesini ve anında tespit edilmesini sağlamayı hedeflerken; çoğunluk "ağır mahremiyet ihlali" gerekçesiyle buna karşı çıktığı için gerçek zamanlı yüz tanıma uygulamaları yasaklandı.

Bu yeni yapay zeka yasası, Avrupa Parlamentosu'nun yapay zekanın kullanımını daha etkili bir biçimde denetlemek için attığı önemli bir adım olarak görülüyor. Avrupa Birliği, diğer ülkeler ve uluslararası topluluklar arasında yapay zeka konusunda öncü ve örnek bir rol üstlenmeyi hedefliyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, hem Avrupa Parlamentosu hem de üye ülkeler ile yasanın uygulanması konusunda müzakerelere başlamak üzere hazırlıklarını yapıyor. Nihai görüşmelerin önümüzdeki yılın başlarında tamamlanması ve yasanın 2024 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Kaynak: BBC

Kaynak: BBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...