Avrupa Birliği "yapay zeka yasasını" kabul etti: Ne amaçlıyor?

Avrupa Birliği yapay zekanın insan gözetimi, güvenlik, mahremiyet, şeffaflık, ayrımcılık gibi konularda kontrol altına alınmasını sağlayacak yapay zeka yasasını kabul etti.

Avrupa Birliği
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
14.06.2023
saat ikonu 21:54
|
GÜNCELLEME:
14.06.2023
saat ikonu 21:54

Avrupa Parlamentosu; yapay zeka tasarimi, sistem kullanimi ve satisini düzenleyerek daha güvenli ve seffaf bir standart olusturmayi hedefleyen yeni yapay zeka yasasini kabul etti. Dünyada bir ilk niteligi tasiyan bu yasayla kamusal alanlarda akilli kameralar araciligiyla yapilan yüz tanima uygulamalari yasaklaniyor.

BBC'nin haberine göre Avrupa Parlamentosu'nda görüsülen ve Çarsamba günü yapilan oylama neticesinde salt çogunlugun saglanmasiyla kabul edilen yapay zeka yasasi, Midjourney ve ChatGPT gibi büyük yapay zeka modellerine de önemli sorumluluklar getiriyor.

YAPAY ZEKAYI 4 KATEGORIYE AYIRIYOR

Düzenleme, yapay zekayi "düsük riskli, sinirli riskli, yüksek riskli ve kabul edilemez" olmak üzere dört ana kategoriye ayiriyor. Buna göre, spam filtreleri ve video oyunlari gibi minimum riskli yapay zeka sistemlerine yesil isik yakilirken, bankacilik veya havayolu internet sitelerindeki sohbet robotlari gibi sinirli riskli yapay zeka sistemleri seffaflik yükümlülüklerine uymak zorunda olacak.

Öte yandan, kendi kendine giden tasitlar ve robotik cerrahi gibi yüksek riskli yapay zeka sistemleri kati kontrollere tabi tutulacak. Sosyal puanlama için kullanilanlar (insanlari sosyal davranislarina veya kisisel özelliklerine göre siniflandiranlar) gibi, insanlarin güvenligi için kabul edilemez bir risk seviyesine sahip yapay zeka sistemleri yasaklanacak.

GERÇEK ZAMANLI YÜZ TANIMAYA VETO

Oylama öncesinde "gerçek zamanli yüz tanima sistemleri" konusunda fikir ayriligi yasandi.

Düzenleme kayip çocuklarin izini sürme veya terör saldirilarini önleme gibi durumlarda halka açik alanlarda insanlarin kaydedilmesini ve aninda tespit edilmesini saglamayi hedeflerken; çogunluk "agir mahremiyet ihlali" gerekçesiyle buna karsi çiktigi için gerçek zamanli yüz tanima uygulamalari yasaklandi.

Bu yeni yapay zeka yasasi, Avrupa Parlamentosu'nun yapay zekanin kullanimini daha etkili bir biçimde denetlemek için attigi önemli bir adim olarak görülüyor. Avrupa Birligi, diger ülkeler ve uluslararasi topluluklar arasinda yapay zeka konusunda öncü ve örnek bir rol üstlenmeyi hedefliyor.

Avrupa Birligi Komisyonu, hem Avrupa Parlamentosu hem de üye ülkeler ile yasanin uygulanmasi konusunda müzakerelere baslamak üzere hazirliklarini yapiyor. Nihai görüsmelerin önümüzdeki yilin baslarinda tamamlanmasi ve yasanin 2024 yilinda yürürlüge girmesi bekleniyor.

Kaynak: BBC

ETİKETLER
#yasak
#yapay zeka
#Ağustos ayı
#Ay ışığı
#chatgpt
#Avrupa Parlamentosu
#yüz tanıma
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.