Tgrt Haber

AB'den otomobiller için yeni karar: "Kara kutu" zorunlu olacak

29 Ocak 2024 18:44 - Güncelleme : 29 Ocak 2024 18:50
AB'den otomobiller için yeni karar: "Kara kutu" zorunlu olacak

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde temmuz ayından itibaren satılacak yeni otomobillerde, Olay Veri Kaydedici (EDR) adı verilen kara kutular zorunlu hale gelecek.

Halk arasında "kara kutu" olarak bilinen uçuş kayıt cihazları, 1960'ların sonlarında uçaklarda zorunlu olarak kullanılmaya başlandı.

Motor1.com sitesinin haberine göre, temmuz ayından itibaren Avrupa Birliği (AB)​ ülkelerinde satılacak olan yeni otomobillerde de kara kutu bulunması zorunlu olacak.

Olay Veri Kaydedici (EDR) olarak isimlendirilecek bu kara kutular; en fazla sekiz yolcu koltuğu kapasitesine sahip olan M1 sınıfı binek otomobiller ile ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen pickup kamyonetler de dahil olmak üzere N1 sınıfı ticari araçlarda bulunmak zorunda olacak.

PEKİ OLAY VERİ KAYDEDİCİLER (EDR) NE İŞE YARIYOR?

Bilindiği üzere gerek uçak kazaları gerek otomobil kazaları, kazaya karışan kişilere ciddi anlamda mali yük bindiriyor. İşin kötü yanı şu ki, özellikle otomobil kazalarında hangi tarafın hatalı olduğunu belirlemesi oldukça zor bir süreç haline gelebiliyor.

Olay Veri Kaydedici (EDR) sistemleri ise burada devreye girecek. Edinilen bilgiye göre cihaz, bulunduğu araç hakkında onlarca veriyi otomatik olarak kaydedecek ve bu sayede de yetkililer kazanın tam olarak nasıl gerçekleştiği, kazaya neyin sebep olduğu gibi bilgileri daha kolay anlayabilecekler.

AB'den otomobiller için yeni karar:

Avrupa Komisyonu tarafından paylaşılan belgelere göre EDR, aracın hız ve frenleme bilgisinin yanı sıra yoldaki konumu, eğimi ve yerleşik güvenlik sistemlerinin nasıl tepki verdiği gibi bilgileri kaydedecek ve saklayacak. Ek olarak, Nisan 2018'de AB'de zorunlu hale getirilen acil çağrı sistemi eCall'ın çalışıp çalışmadığını da kaydedecek.

KAPATMAK MÜMKÜN OLMAYACAK

Hava yastığı kontrol ünitesine entegre edilecek olan EDR, hava yastıkları ve emniyet kemeri tetiklendiğinde otomatik olarak devreye girecek. Ek olarak, aracın kaputu açıldığında veya 0,15 saniye içinde hızı 8 km/saat seviyesini geçtiğinde de çalışmaya başlayacak. Ayrıca EDR'ler devre dışı bırakılamayacak.

EDR'nin kaydettiği bilgiler sürücüye veya araç sahibine ait olacak. Cihaz kapalı döngü sistemiyle çalışacak ve veriler, olası bir çalınma durumunda kötü emeller için kullanılmaması üzere anonim olarak toplanacak. Yine aynı nedenle, araç şasi numarasının (VIN) son dört rakamı gibi, sahibinin kimliğini açığa çıkaracak hiçbir bilgi EDR'de kaydedilmeyecek.

Kaynak: Motor1
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...