Tgrt Haber

Ay'a adım atan Hindistan’dan Güneş için yeni hamle: Araç yolluyor

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Independent
30 Ağustos 2023 16:57 - Güncelleme : 02 Eylül 2023 16:01
Ay'a adım atan Hindistan’dan Güneş için yeni hamle: Araç yolluyor

Hindistan'ın uzay ajansı ISRO, uzay aracını Ay'a başarıyla indirdikten sadece birkaç gün sonra Güneş'e de yeni bir uydu yolluyor. 

Hindistan'ın uzay ajansı ISRO, Chandrayaan-3​ görevi kapsamında bir uzay aracını Ay​'a başarıyla indirdikten sadece birkaç gün sonra, Güneş​'i incelemeyi amaçlayan yeni bir uyduyu bu hafta fırlatmaya hazırlanıyor. Ülkenin Ay'ın güney kutbuna bir uzay aracı indirmeye yönelik iddialı görevini (başka hiçbir ülkenin erişemediği bir başarı), birkaç gün sonra Aditya-L1 uydusunun fırlatılması izleyecek. ISRO, X'te (eski adıyla Twitter), "Güneş'i inceleyecek ilk uzay tabanlı Hint gözlemevi Aditya-L1'in 2 Eylül'de fırlatılması planlanıyor" açıklamasını yaptı. Uzay aracının Hindistan'ın ana uzay üssünden, güneydeki Andhra Pradeş eyaletine bağlı Sriharikota'daki Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden ISRO'nun PSLV XL roketiyle kalkış yapması planlanıyor.

UZAY HAVASI OLAYLARINI İNCELEYECEK 

Hintçe'de "Güneş" anlamına gelen Aditya'yla ISRO, Dünya'ya en yakın yıldızın faaliyetlerini ilk kez uzaydan gözlemlemeyi ve güneş fırtınaları gibi uzay havası olayları üzerindeki etkisini gerçek zamanlı gözlemlemeyi umuyor.

HALO YÖRÜNGESİNE OTURTACAK 

Independent'da yer alan habere göre Güneş'in çeşitli ışınları Dünya yüzeyine ulaşmadığından, gezegendeki araçlar bu ışınları tespit edemez ve bu ışınlara dayalı güneş çalışmaları yapılamaz. Ancak bilim insanları, yeni sondanın bu güneş ışınlarının gözlemlerini Dünya atmosferinin dışından, uzaydan yapabileceğini söyledi. Hindistan uzay ajansı, Güneş'in sürekli ve net bir görüntüsünü elde etmek için uzay aracını Lagrange Noktası 1 (L1) olarak bilinen ve Dünya'dan yaklaşık 1,5 milyon km uzaklıkta bulunan bölgedeki halo yörüngesine oturtacak. 

Hindistan Ay'a araç yolluyor

GÖREVİ 4 AY SÜRCEK 

ISRO, uzay aracının önce Alçak Dünya Yörüngesine yerleştirileceğini, ardından daha eliptik bir yol izleyeceğini ve daha sonra yerleşik itici güç kullanılarak L1'e fırlatılacağını kaydetti. Uzay ajansı, "Fırlatmadan L1'e kadar olan toplam seyahat süresi Aditya-L1 için yaklaşık 4 ay sürecek" açıklamasını yaptı. Aditya, Güneş'i özel L1 görüş noktasından incelemek üzere tasarlanmış 7 yük taşıdığı biliniyor. 

GÜNEŞİ DOĞRUDAN GÖRÜNTÜLEYECEK 

Elektromanyetik, parçacık ve manyetik alan detektörleri kullanarak Güneş'in fotosferini, kromosferini ve en dış katmanı olan koronayı inceleyecekler. 4 yük doğrudan Güneş'i görüntüleyecek, kalan üçüyse L1'deki parçacıklar ve alanlar üzerinde çalışmalar yapmak üzere tasarlandı. Yüklerin amaçlarından bazıları arasında Güneş'in kısmen iyonize plazmasının incelenmesi, parçacıkların kütle atımlarının başlatılması (Koronal Kütle Atımı olarak bilinen süreç) ve güneş patlamalarının analiz edilmesi yer alıyor.

Kaynak: Independent

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hidayet 31 Ağustos 2023 11:40

Güneşe yaklaşan herşey yanmazmı

Sonraki Haber Yükleniyor...