Tgrt Haber

Ay’a çarpan meteor kameralarda: Gökbilimciler anbean görüntüledi!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Sciencealert
14 Mart 2023 10:32 - Güncelleme : 14 Mart 2023 11:37
Ay’a çarpan meteor kameralarda: Gökbilimciler anbean görüntüledi!

Dünya’nın uydusu Ay’da kraterler oluşmaya devam ediyor. Gezegenimize kıyasla daha çok çok sayıda çarpmalara mahsur kalan uydumuza, bir meteorun çarptığı görüntüler gökbilimciler tarafından anbean görüntülendi.

Japon​ gökbilimci Daichi Fujii, Dünya’nın uydusu Ay’ı şubat ayında gözlemlediği sırada bir meteorun çarptığını fark etti ve bu görüntüleri paylaştı. 

Normal şartlarda bu tür göktaşları sık sık Ay’a çarparak krater oluşturmakta. Fakat Ay’a çarpan meteorları yakalamak göründüğü kadar kolay değil. Zira çarparken flaş gibi patlama görüntüsü bunun nedenini açıkça ortaya koyuyor.

AY’A ÇARPAN METEOR​ GÖRÜNTÜLENDİ

Fujii'ye göre meteor, aydaki Pitiscus kraterinin kuzeybatısındaki Ideler Lkraterinin yakınında bir yere çarpmış gibi görünüyor. 

Ancak Ay’ın Dünya’ya bakan tarafında olmayan meteor çarpmaları uzmanlara göre gözden kaçabilir. Saatte ortalama 30.000 mil veya saatte 48.280 km yol alabilen meteorlar oldukça yüksek hızda hareket ediyor.

https://twitter.com/dfuji1/status/1629259622619176961

Meteorların hareket hızı o kadar yüksek ki Ay’a çarpma sırasındaki parlama görüntüleri de bunu gözler önüne seriyor. 

Çarpma sonucunda meteor, uydumuz Ay’da yaklaşık 12 metrelik bir krateroluşturdu. Bu kraterin oluşması NASA’nın Ay​ Keşif Orbiteri için de meteorun sonuçlarına iyi bir bakış atılmasını sağlayacak.

Ay’a çarpan meteor kameralarda: Gökbilimciler anbean görüntüledi!

Meteorlar ve diğer molozlar sürekli olarak Ay yüzeyine çarparak gezegenimizin Ay'ında tanıdığımız ünlü kraterleri oluşturmakta..

 Ayrıca, Ay'ın dış atmosferi çok ince olduğu için, göktaşları ve diğer kalıntılar kolaylıkla içinden geçerek Ay'a çarpabiliyor.

 Yine de, Fujii'nin bu belirli meteor çarpmasını videoya kaydetmesi büyük bir şanstı ve hatta Ay yüzeyindeki çarpmanın hızı hakkında bilimsel veriler sağlamaya bile yardımcı olacak derecede..

Kaynak: Sciencealert

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...