Ay’ı keşfetmek daha kolay: Bilim insanlarından Kayıp Titan sonrası dikkat çeken okyanus açıklaması
Birkaç gün ortadan kaybolup iletişimi kesilen denizaltı Titan, tüm dünyanın gündemine bomba gibi düştü. Enkazı geç bir sürede tespit edilen Titan için bilim adamlarından da açıklama geldi.
Titanik’i ziyarete gitmek için 250 bin dolar ödeyen milyarderler, denizaltı aracının iletişiminin kompası ile ortadan kayboldu.
Bu olay tüm dünyada yankı uyandırırken, oksijenin artık tükenmeye başladığı ve yolcuların yaşamının yitirebileceği iddia edildi. Öyle de oldu, Titanik ziyaretine giden 5 yolcunun hayatını kaybettiği açıklandı. Peki denizaltı aracını bulmak neden bu kadar zordu? İşte bilim insanlarından dikkat çeken okyanus açıklaması…
AY’I KEŞFETMEK DAHA KOLAY
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre derin okyanus olarak kabul edilen yüzeyin altı 1000 ila 6 bin metreye kadar uzanırken, derin okyanus çukurları 11 bin metre derinliğe ulaşabiliyor. 'Hadal' olarak adlandırılan söz konusu deniz çukurları, adını Antik Yunan mitolojisindeki Hades'ten alıyor. Güneş ışınlarının ulaşmadığı Hadal bölgelerinde, sıcaklıklar donma noktasına yaklaşıyor.
Enstitüye göre bilim insanları, ilk defa 1948'de okyanusun yaklaşık 6 bin metre derinliğinde yaşam belirtisi olduğunu kanıtladı. NOAA'nın kayıtlarına göre ise yaklaşık 18 metre uzunluğa ulaşabilen bir canlının ilk videosu 2012 yılında Japonya yakınlarındaki derin denizde çekildi.
Oşinograf Feldman, Robert Ballard'ın 'dev solucanlar ve istiridyeleri' içeren tamamen yabancı bir ekosistemi keşfetmesiyle 1970'lerde yeni bir dünyaya kapı açıldığına dikkati çekti. Keşfedilen bu canlıların, iletişim kurmak ve avını kendine çekmek için parladığını kaydeden Feldman, söz konusu canlıların hayatlarına devam etmek için güneş ışığına ihtiyaç duymadığını, onun yerine okyanus tabanında yükselen magmanın oluşturduğu hidrotermal sızıntılardan ve deliklerden çıkan kimyasal enerjiyi kullandığını dile getirdi.
NASA'da fahri okyanus bilimcisi olan Dr. Gene Feldman, bu konuda, "Kendi gezegenimizden daha iyi Ay'ın ve Mars'ın haritalarına sahibiz." şeklinde konuştu.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinin (NOAA) 2022 verilerine göre, insanlar, on binlerce yıldır okyanusun yüzeyini keşfediyor olsa da, deniz tabanının sadece yaklaşık yüzde 20'sinin haritasını çıkarabildi.
WHOI'ye göre, 12 astronot, bugüne kadar ay yüzeyinde toplam 300 saat harcarken, Pasifik Okyanusu'nun batısında yer alan ve dünyanın en derin noktası olarak bilinen Mariana Çukuru'nu keşfetmek için üç kişi yaklaşık üç saat harcadı.
İnsanların yaptığı derin deniz keşiflerinin sınırlı olmasının altında, okyanusun, derinliklerine gidildikçe muazzam basınç seviyeleriyle karşılaşılmasının yanı sıra, neredeyse görüşün olmadığı kadar karanlık ve ciddi ölçüde soğuk olması yatıyor.