Azarer, 'İnternette kişisel hakların ihlali engellenecek'
BTK Başkanı Acarer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen yasa tasarı ile internette kişisel hakların ihlalinin engellenmesinde önemli kazanımlar sağlayacağını söyledi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen yasa tasarı ile internette kişisel hakların ihlalinin engellenmesi ve özel hayatın gizliliğinin korunmasına ilişkin önemli kazanımlar sağlanacağını, mağduriyetlerin önüne daha hızlı geçileceğini söyledi. Acarer, yaptığı açıklamada, tasarıda yer alan düzenlemelerin, 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"un uygulamalarında karşılaşılan bazı sorunları gidermeye yönelik olduğunu ifade etti.
Yeni düzenleme ile internet ortamında yapılan yayın nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin, bu içeriğin çıkarılması için içerik sağlayıcısına veya yer sağlayıcısına başvurarak içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceklerini belirten Acarer, bunun yanı sıra doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de talep edebileceğini ifade etti. Acarer, eğer içerik sağlayıcısına ya da yer sağlayıcısına başvurulmuşsa, en geç 24 saat içinde bu talebe cevap verileceğini söyledi. Getirilen düzenlemeyle içeriğin çıkarılmasından ziyade erişimin engellenmesini önplana alındığını belirten Acarer, mahkeme kararı geldikten sonra Birliğin 4 saat içerisinde erişimi engelleyeceğini böylece mağduriyetlerin önünü geçileceğini ifade etti. Saklanacak olanın içerik bilgisi değil, trafik bilgisi olduğuna dikkati çeken Acarer, "Bir başka ifadeyle hangi IP adresi hangi IP adresiyle bağlantı kurmuş bunun bilgisidir" dedi. Yasada yapılan değişiklik ile içerik sağlayıcılarına yönelik hapis cezalarının kaldırıldığını ifade eden Acarer, "Bu konu uygulamada sorunlara yol açmakta idi. Bu daha özgür internet için atılmış çok önemli bir adımdır" diye konuştu. "TİB Başkanı'nın engelleme kararı verebilmesi için konunun özel hayatın gizliliği ile ilgili olması lazım. Küfredildi diye TİB başkanı engelleme yapamaz" diyen Acarer, ayrıca, kişinin bir şekilde kendisinin başvuramayacak olduğu hallerde TİB Başkanı'nın engelleme kararını verebileceğini kaydetti. Acarer, TİB Başkanı tarafından re’sen kullanılan yetki ile yapılan erişim engellemesi kararına karşı yargı yolunun açık olduğuna, isteyen sulh ceza mahkemesine gidebileceğine dikkati çekti.