Teknolojiyi takip eden ve trendlere ayak uyduran Türkiye'nin, bugüne kadar yapay zeka çalışmalarına harcadığı toplam rakam belli oldu.
Teknolojiye artik daha yakin olan Türkiye, savunma sanayii, uzay ve havaciligin yani sira yapay zekaya yönelik yatirimlarini artirdi.
Dünyanin adapte oldugu yeni teknoloji yapay zeka, ilerleyen dönemde düzenli ve etik kullanilmasi durumunda pek çok sektörü yeniden sekillendirecek. Türkiye de bu alanda önemli çalismalar yaparken, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, yapay zeka çalismalarina harcanan toplam miktari açikladi.
Bakan Kacir, CHP Istanbul Milletvekili Yunus Emre'nin yapay zeka konusunda yapilan çalismalara iliskin yazili soru önergesini cevapladi.
Türkiye'de yapay zeka alanindaki çalismalara öncelikli ve yogun bir sekilde devam edildigini vurgulayan Kacir, Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskanligi isbirliginde hazirlanan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ve olusturulan eylem plani vasitasiyla Türkiye'nin, yapay zeka alanindaki yetkinlikleri ve altyapisinin degerlendirilerek bu alandaki öncü ve oyun kurucu ülkeler arasinda yer almasinin amaçlandigini ifade etti.
Hedef dogrultusunda üniversitelerde, arastirma merkezlerinde, enstitülerde ve özel sektörde beseri sermaye ve altyapi kapasitesinin analizine yönelik çalismalar baslatildigini; kamu, özel sektör, akademi ve STK'lerin katilimlariyla birçok çalisma grubunda somut adimlar atildigini aktaran Kacir, Avrupa Birligi'ndeki Yapay Zeka Tüzügü'nün Türkiye'deki mevzuata uyumlastirilmasi konusunda ilgili paydaslarla yol haritasi olusturuldugunu dile getirdi.
Öte yandan TÜBITAK Bilisim ve Bilgi Güvenligi Ileri Teknolojiler Arastirma Merkezi (BILGEM) bünyesinde kurulan Yapay Zeka Enstitüsünde yapay zeka teknolojilerinin müsteri kuruluslarin ihtiyaçlari dogrultusunda ürün ya da çözümlere dönüstürülmesine katki saglanmasi ve Türkiye Yapay Zeka Ekosistemi'nin harekete geçirilmesinin hedeflendigini anlatan Kacir, Bakanligin çesitli destek ve tesvik programlarinin, etkinlikler ve egitim altyapisi ile de yapay zekanin bir dijital teknoloji olarak endüstride kullanilmasina ve bireylerin dijital dönüsümüne önemli katki sagladigini belirtti.
Destek programlarina ilaveten yapay zeka alaninda çesitli çagrilarin da yayimlandigini aktaran Kacir, "Yapay zeka teknolojilerinde öncelikli 'AR-GE' ve 'yenilik' konulari kapsaminda savunma sanayi, saglik, egitim, tarim, otomotiv ve enerji gibi alanlarda sunulan disiplinler arasi projelere destek önceligi verilmektedir." ifadelerini kullandi.
a Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz baskanligindaki yönlendirme kurulunun, Ulusal Yapay Zeka Stratejisini ve bu kapsamda yürütülen faaliyetleri izleyen ve yönlendiren en üst seviyedeki kurul niteliginde oldugunu belirten Kacir, sunlari kaydetti:
"Ülkemizde her kurum kurulus, yapay zekaya iliskin faaliyetlerini kendi bütçesi çerçevesinde yürütmekte olup Bakanligimizin bu alandaki desteklerine ise yogun bir sekilde devam edilmektedir. Örnegin, TÜBITAK'in akademi ve kamuya yönelik destek programlari kapsaminda 2002'den günümüze yapay zeka alaninda toplam 3 bin 876 projeye ve 2 bin 389 bilim insanina toplamda 14,3 milyar lira (2024 sabit fiyatlariyla) tutarinda destek saglanmistir."