Bakan Varank duyurdu! Bir yıl içinde başlayacak: Türkiye 65 nanometre çip üretecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli'deki bir çip üretim tesisi açılışında yaptığı konuşmada, gerekli ekipmanların Gebze Kampüsü'ne taşınmasının ardından Türkiye'de ilk defa 65 nanometre çip üretiminin 12 ay içinde başlayacağını duyurdu. Bakan Varank, çip üretiminin Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, "Bu alanda gerçekten büyük bir katma değer var" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli'de bir çip üretim tesisi yatırımı ve "IDEA Incubation" kuluçka merkezi açılışına katıldı. Varank, ülkenin geleceğine yönelik altyapı ve teknoloji çalışmalarının hızla devam ettiğini vurgulayarak, milli teknoloji hamlesi rehberliğinde doğru teknolojilere yatırım yapıldığını belirtti. Varank ayrıca, yerli otomobil Togg'un rekor sürede rekor siparişlere ulaştığına ve 2025'ten itibaren ihracatına başlanacağına dikkat çekti. Türkiye'nin otomobili projesiyle bir vizyon ortaya konulduğunu söyleyen Varank, mobilite ekosistemindeki dönüşümü öngörerek Türkiye'nin otomobilini doğuştan elektrikli olarak tasarladıklarını ifade etti. Varank, şimdi Türkiye'yi elektrikli araçlarla birlikte şarj ve batarya teknolojilerinde de Avrupa'nın üretim üssü yapacaklarını ve geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin ilk otomotiv batarya fabrikasının temelini Gemlik'te attığını belirtti.
BİR YIL İÇİNDE ÇİP ÜRETİMİ BAŞLIYOR
Bakan Varank, çip üretim çalışmaları hakkında yaptığı konuşmada, önümüzdeki 12 ay içinde 65 nanometre çiplerin üretimine başlanacağını açıkladı. Varank, TÜBİTAK'ın ülkemizin çip ve tasarım üretim kabiliyetleri alanında en yetkin kurumu olduğunu ve savunma sanayi şirketlerinin stratejik çiplerinin tasarımı ve üretimini TÜBİTAK'ta yapabileceklerini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin ilk milli işlemcisi olan 'ÇAKIL'ı da yanında bulundurduğunu ve kendi işlemcisini tasarladıklarını ve üretimini gerçekleştirdiklerini belirtti.
"KATMA DEĞERİ BÜYÜK"
Bakan Varank, foto dedektör çiplerinin üretimine başlandığını ve ihracat değerinin kilogram başına 388 bin dolar olduğunu belirtti. Bu yüksek teknolojili işlerin Türkiye'ye büyük bir katma değer sağladığını ve ülkemiz için önemli fırsatlar olduğunu vurguladı. Katar Hamad Bin Halife Üniversitesi ile TÜBİTAK Bilgem arasında yapılan iş birliği ile çip üretim hattı kurulacak. Hamad bin Halife Üniversitesi, 30 milyon dolar değerindeki makine ve ekipmanları temin edecek, TÜBİTAK BİLGEM ise temiz odaların inşa edilmesi, makinelerin kurulması ve tesisin işletilmesinden sorumlu olacak. Makine ve ekipmanlar Gebze Kampüsüne getirildikten sonra 12 ay içinde Türkiye'de ilk defa 65 nanometre çiplerin üretimi başlayacak.
ÇİP TASARIM FİRMALARINA 600 MİLYON TL DESTEK
Yarı iletken çiplerin yerli ve milli üretilmesinin de oldukça önemli olduğuna değinen Bakan Varank, "Biz bu tesiste iki ülkenin ihtiyaç duyduğu kritik komponentlerin üretildiği ve pazara sunulduğu bir tesise sahip olmuş olacağız. Geliştirdiği teknolojik çözümlerle milli hasılamıza, cari açığın azaltılmasına ve istihdama önemli katkılar sağlayacak bir tesis. Tabii çip konusundaki politikalarımız bu üretim tesisiyle böyle bir yatırımla sınırlı değil. Bu yarı iletkenlerin yerli ve milli imkanlarla tasarlanması da oldukça önemli. Hatta belki çip üretiminden daha da önemli. Yarı iletken ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çok yıllı bir destek çağrısına çıkıyoruz. Bunun da müjdesini ilk defa bu kürsüden vermiş oluyoruz. İstanbul Kalkınma Ajansımızın yürüteceği üç yıllık bu programda beş kişiden daha az tasarımcı çalıştıran çip tasarım firmalarına 600 milyon TL mali destek sağlayacağız. Bu destekle yeni tasarım firmalarının çıkmasını sağlayarak üretim ve test gelirini güçlendireceğiz. Çip tasarımı alanında nitelikli AR-GE faaliyeti yürüten ve insan kaynağı yetiştiren üniversiteleri de tabii ki bu süreçte ihmal etmeyeceğiz. O üniversitelerimize de ayrı bir başlıkta yine İstanbul Kalkınma Ajansımızın öncülüğünde 100 milyon liraya kadar destek vereceğiz” ifadelerini kullandı.