Bakan Varank tanıttı: İşte ilk yerli ve milli işlemcimiz 'Çakıl'
Sanayi Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ziyaret ettiği IDEF 2021 Fuarı’nda, ASELSAN ve TÜBİTAK BİLGEM ortak yapımı yerli ve milli işlemci Çakıl’ı tanıttı.
IDEF 2021 Fuarı açıldığı ilk günden beri vatandaşlar tarafından büyük ilgili gördü. Ürk savunma sanayisinin son dönemde geliştirdiği ürünler düşmana korku verirken dosta güven verdi.
17 Ağustos günü başlayan fuarın son gününde stantları gezen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli ve milli teknolojilerle üretilen ürünler hakkında bilgi aldı. Varank, Aselsan, Havelsan, Roketsan, Tübitak, Makine Kimya Endüstrisi (MKE) stantlarını ve diğer stantları da ziyaret etti. Yeni geliştirilen ürünleri inceledi.
"ÇİP KRİZİNİN BİR PARÇASINI ELİMİZDE TUTUYORUZ"
Fuar ziyaretinde savaş gemisi, uçuş ve atış simülasyonlarını da deneyimleyen Bakan Varank, aynı saatlerde fuarı ziyaret eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile de selamlaştı. Bakan Varank, ziyareti esnasında ASELSAN standında sergilenen yerli ve milli işletim sistemi "Çakıl Milli İşlemci Projesi", Terahertz (THz) Gerçek Zamanlı Yolcu Görüntüleme Sistemi Projesi' ve AB-SGS Sınır Güvenlik Sistemi Projesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Çakıl Milli İşlemci Projesi'ni TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve ASELSAN'ın beraber gerçekleştirdiğini aktaran Varank, günümüz teknoloji dünyasının olmazsa olmazları ve bildiğiniz gibi çip krizi dediğimiz dünyadaki çip krizinin aslında bir parçasını elimizde tutuyoruz” dedi.
"BU BİZİM BİR GURUR PROJEMİZ"
Özellikle savunma sanayinde kullanabilecek mikro işlemcilerle ilgili dünyada büyük kısıtlamalar olduğunu belirten Mustafa Varank, şunları söyledi:
"Ülkeler başka ülkelere özellikle savunma sanayinde kullanmak üzere bu işlemcileri vermiyorlar. İşte biz de ASELSAN'la beraber Savunma Sanayi Başkanlığının desteklediği bir projeyle TÜBİTAK Bilgem olarak ilk işlemcimizi tasarladık ve üretimini yaptırdık. Şu anda elimizde tutuyoruz. Normalde bu süreçler çok uzun süreler alıyor. Tasarladığınız işlemcinin ilk üretimde çalışması nadir rastlanan hususlardan bir tanesi ama biz burada iş birliği sayesinde TÜBİTAK Bilgem'in ASELSAN'la beraber geliştirdiği işlemciyi, ilk üretimde çıkan ürünleri kullanabiliyoruz, çalıştığını görebiliyoruz. Tabii bu bizim bir gurur projemiz. Bundan sonra savunma sanayi alanında bu tip ürünlerde bağımlılığımızı çok daha azaltmış olacağız. Ben burada tabii, genel müdürümüze, ASELSAN'a çok teşekkür etmek istiyorum. Burada TÜBİTAK’la gerçekleştirdikleri iş birliği işte böyle güzel neticeleri ortaya çıkardı."