Tgrt Haber

Balkabakları bu kez çöp olmayacak, evleri aydınlatacak

30 Ekim 2023 22:48 - Güncelleme : 30 Ekim 2023 22:51
Balkabakları bu kez çöp olmayacak, evleri aydınlatacak

ABD ve dünyanın dört bir yanında kutlanan Cadılar Bayramı’nda çöpe atılan balkabakları ile 22 mvk enerji üretilecek.

Dünyanın dört bir yanında Hristiyanlar tarafından kutlanan Cadılar Bayramı haftasına girildi. 31 Ekim’de kutlanacak olan bu bayram sonrası için çok önemli bir proje hayata geçirilecek.

Dünya üzerinde sürdürülebilirlik ve sağlıklı yaşam için büyük önem arz eden yenilenilir enerji, bu kez balkabaklarından elde edilecek. BBC’ye göre Severn Trent adlı bir şirket enerji üretimi için Cadılar Bayramı sonrasında balkabaklarından faydalanacak.

50 BİN BALKABAĞI İLE YENİLENEBİLİR ENERJİ​ ÜRETİLECEK

futureflow.life’da yer alan habere göre, Severn Trent Green Power şirketi, 50 binin üzerinde balkabağı kullanarak yenilenebilir enerji üretimi konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Firma, Cadılar Bayramı sonrasında arta kalan balkabaklarını değerlendirerek yaklaşık 22 MWh enerji üretmeyi planlıyor.

Bu miktarda enerji, bir gün boyunca yaklaşık 2.000 hane halkının enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir. 

Balkabakları bu kez çöp olmayacak, evleri aydınlatacak

İngiltere’deki yerel yönetimler genellikle balkabaklarını diğer gıda atıkları ile birlikte toplama konusunda çeşitli düzenlemelere sahiptir. Özellikle Oxfordshire bölgesinde, Cadılar Bayramı’nı izleyen haftada gıda atığı hacminde önemli bir artış gözlemlenmektedir. 

Benzer şekilde Midlands bölgesinde aynı dönem içerisinde yerel yönetim atıklarının büyük bir kısmı Doğu ve Batı Birmingham anaerobik çürütme tesislerine yönlendirilecek.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Green Power Ticari Direktörü Andrew Simm şu ifadeleri kullandı:

“Geçtiğimiz yıl Cadılar Bayramı sonrasındaki ilk haftada, tesislerimizde gıda atığı tonajında önemli bir artış yaşandı ve bu artışın büyük bir kısmını ortalama 4 kilogram ağırlığındaki balkabakları oluşturdu.”

Haberturk.com'da yer alan habere göre balkabağı kabakgillerden olup çok iyi bir beta-karoten, C vitamini, K vitamini, E vitamini, magnezyum, fosfor ve demir kaynağıdır. Bal kabağının sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Özellikle soğuk kış günlerinde sofralara çeşitli tariflerle bal kabağını getirerek vücudun enerjisini artırmak ve hastalıklardan korunmak mümkün.

 

Kaynak: BBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...