Tgrt Haber

Banka hesaplarınıza erişebilir! BRATA virüsüne dikkat edin

28 Ocak 2022 11:44
Banka hesaplarınıza erişebilir! BRATA virüsüne dikkat edin

Son bir aydır pek çok ülkede yayılmaya başlayan yeni bir Truva atı virüsü ortaya çıktı. BRATA olak adlandırılan bu virüs, tem telefonları sıfırlayıp hem de banka hesaplarınızı ele geçirebilme potansiyeline sahip.

Akıllı telefon, bilgisayar ve tabletler var olduğu sürece bunu tehdit eden virüsler de artmaya devam edecek. Kötü niyetli casuslar, kullanıcıların verilerine erişmek için sürekli olarak yeni yöntemler deniyor.

Banka, Google hesabı ve daha fazla verileri erişmeyi amaçlayan bu yazılımlar, şimdi farklı bir yöntemle telefonlara ulaşıyor. Dünyaca ünlü siber güvenlik uzmanlarının raporuna göre Truvaatı adındaki casus yazılım, bu kez de BRATA uygulamasıyla banka hesaplarına erişiyor.

TELEFONU SIFIRLAYABİLECEK POTANSİYELDE

Truva atı  tarafından geliştirilen bu yeni virüs, BRATA olarak adlandırılıyor. Söz konusu yazılım, geçtiğmiz ay siber güvenlik uzmanları tarafından gündeme getirilmişti. Uzmanlar, BRATA’nın kullanıcıları kötü amaçlı uygulamayı yönelettiğini belirtti. Sadece bu kadarıyla da bitmiyor. Birkaç gün önce ortaya çıkan bir raporda, BRATA’nın daha fazla beceriler elde ettiği, aynı zamanda daha fazla ülkede de yayılmaya başladığı bildirildi.

Banka hesaplarınıza erişebilir! BRATA virüsüne dikkat edin

Kötü amaçlı BRATA ilk olarak Brezilya’da ortaya çıktı. Android kullanıcılarını hedef alan yazılım o zamandan beri; İngiltere, Polonya, İtalya ve Latin Amerika’ya kadar genişledi. Sürekli olarak yeni bölgelere yayılmayı hedefleyen BRATA, becelerini de artırdı ve artık daha fazla yönteme sahip.

Öne çıkan raporlara göre BRATA, hedeflediği bir telefonu fabrika ayarlarına sıfırlayabilecek kadar güçlü. Saldırıyı yapan casus, bir kullanıcının banka hesabına eriştikten sonra kimsenin anlamaması için telefonu fabrika ayarlarına sıfırlayabiliyor. Dolayısıyla bu yöntemle mağdur, saldırının kim tarafından nasıl gerçekleştiğine dair hiçbir şey anlayamıyor. Peki bu virüs Android telefonlara nasıl bulaşıyor.

Söz konusu virüs kullanıcıyı; Google Chrome, WhatsApp ya da bir PDF okuyucuyu güncellemeye teşvik ediyor. Gelen bu uyarıya tıklandığında ise artık verileriniz casuslar tarafından ele geçirilmiş oluyor. Tabii tüm bunlardan korunmanın yöntemi oldukça basit.

Öncelikle ‘Bu uygulamaları hemen güncelleyin’ şeklinde gelen mesajlara kesinlikle itibar etmeyin. Öte yandan BRATA’dan korunmak için, şüphelendiğiniz durumda telefonu sıfırlayıp, banka ya da diğer önemli hesapların şifrelerini değiştirebilirsiniz. Ancak en önemlisi kesinlikle sizi yanıltan mesajlar. Herhangi bir mesaj sizi bir uygulamayı indirmeye ya da güncellemeye zorluyorsa kesinlikle bu komutu yerine getirmeyin.  

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...