Elon Musk'un uydudan internet hizmeti sunan "Starlink" girişimi Türkiye'de faaliyet gösterebilmek için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) onay istedi. Bakan Yardımcısı Sayan, SpaceX ile görüşme gerçekleştirdiklerini ve 25 Eylül'de bir toplantı daha yapılacağını belirtti.
Elon Musk'un SpaceX sirketinin bir girisimi olan Starlink, Türkiye'de faaliyet göstermek üzere Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu'na (BTK) lisans basvurusunda bulundu.
Uydu baglantisi üzerinden internet hizmeti sunan sirket çesitli Avrupa ve Asya ülkeleri ile ABD'de kullanilabiliyor. Geçtigimiz aylarda Starlink'in web sitesinde, servisin Türkiye'de 2024 yilinda kullanima açilmasinin planlandigi belirtilmis, ancak net bir tarih verilmemisti.
Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan, sosyal medya platformu X'ten yaptigi açiklamada, SpaceX yetkilileri ile verimli bir toplanti gerçeklestirdiklerini belirterek söyle dedi:
"Alçak yörünge uydu hizmeti sunan Starlink, ülkemizde de faaliyette bulunmak istediklerine dair taleplerini iletmislerdi. Bu taleplerine istinaden, bugün Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumumuzda SpaceX yetkilileri ile verimli bir toplanti gerçeklestirdik.
Toplanti neticesinde; 25 Eylül 2023 Pazartesi günü uydu hizmetleriyle ilgili paydaslarimiz basta olmak üzere tüm haberlesme sektörümüz ve kamuoyu görüslerini alacagiz."
https://twitter.com/ofatihsayan/status/1704567213271748657
Bu arada Starlink, web sitesindeki kapsama haritasinda da ufak bir degisiklik yapti. Hizmetin hangi ülkelerde aktif oldugunu ve aktif edilmeyi bekleyen ülkelerin listesinin bulundugu bu haritada artik Türkiye için "Yasal onay bekleniyor" uyarisi yer aliyor.
Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) ile sektördeki paydaslarin 25 Eylül'de gerçeklestirecegi toplantinin ardindan, Starlink'in Türkiye'deki akibetini netlestirecek bir açiklama yapilmasi bekleniyor.
6 Subat'ta Kahramanmaras merkezli depremde Elon Musk, Türk hükümetinin onayini almalari halinde Starlink'i Türkiye'de aktif edebileceklerini söylemisti. Fakat Türksat'in uydularinin yeterli kapasitede oldugu gerekçesiyle reddedilmisti.