Bayraktar KIZILELMA sınırları zorlayacak: Peki MİUS F-35 ve F-16'ların yerine geçebilecek mi?
Bayraktar TB2, TB3 ve AKINCI TİHA'dan sonra Bayraktar KIZILELMA dünya gündemini salladı. Birçok uzman Bayraktar KIZILELMA ile ilgili analizlerini duyururken, çalışmaların hızla sürdüğünü SİHA'ların mimarı Selçuk Bayraktar paylaşmıştı. Diğer İHA'lara nazaran yüksek manevra kabiliyetine sahip olan Bayraktar KIZILELMA'nın özellikleri ilgiyle karşılanıyor. Peki Bayraktar KIZILELMA F-16 ve F-35’in yerine geçebilecek mi? İşte detaylar...
Rusya’nın saldırıları karşısında Ukrayna’nın en etkili gücü olarak öne çıkan TB2’ler dünyanın radarındayken, TB3 Bayraktar ve AKINCI TİHA çalışmaları adından söz ettirmeye başladı. Türkiye milli teknoloji hamlesi kapsamında savunma sanayinde müthiş projelere imza atıyor. Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, ‘Üretim hattına 3 buçuk yıl sonra daha büyük ve daha çevik bir balık girdi’ sözleriyle MİUS - İnsansız Savaş Uçağı: Bayraktar KIZILELMA’nın müjdesini verdi.
Bayraktar KIZILELMA’nın ilk prototipinin üretim geliştirme modeli entegrasyon hattına girmişti. Bayraktar KIZILELMA, gerçekleştireceği agresif manevralar ve gelişmiş yapay zeka ile gelecekte güvenlik güçlerimizin muharebe sahasındaki en güçlü unsurları arasında yer alacak.
https://twitter.com/Selcuk/status/1503066731266424833
F-16 VE F-35'LERİN YERİNİ ALABİLECEK Mİ?
Selçuk Bayraktar, MİUS’un beklenen prototipinin artık yalnızca bir fikir olmaktan çıkıp üretim hattına geçtiğine dair paylaşım yapmıştı. Bayraktar KIZILELMA’nın özellikleri araştırılırken diğer hava unsurlarla kıyaslaması da gündeme geldi. Peki Bayraktar KIZILELMA (MİUS), F-16 ve F-35’lerin yerini alabilecek mi?
BENZER ÖZELLİKLER
Diğer İHA’lara nazaran yüksek bir manevra kabiliyetine sahip olacak olan KIZILELMA, yapay zeka ile birlikte F-16 ve F-35’te görülen bazı özellikleri de beraberinde getirecek. Envantere alınacak ilk modellerin Subsonic yani 800+km hıza çıkması planlanıyor. Gelecek dönemde ise transonik (1000+ km/s) ve supersonic (1200+ km/s) modellerin karşımıza çıkması oldukça muhtemel.
Ayrıca TB3’lerin de kullanılacağı TCG Anadolu amfibi hücum gemisine de iniş-kalkış yapabileceğini, F-16’larda kullanılan AESA radarına sahip olacağı ve F-35 gibi gövde içerisinde mühimmat taşıyarak düşük radar görünümüne sahip olacağı belirtiliyor.
KENDİ GÖRÜYORMUŞ GİBİ VURACAK
Bayraktar KIZILELMA, yeni nesil savaş uçakları (F-35 ve MMU/TFX), insansız hava araçları (TB2- Akıncı, Anka ve AKSUNGUR gibi) ve istihbarat birimleri (AWACS uçakları) ile haberleşebilecek. Dolayısıyla onların gördüğü hedefleri kendi görüyormuş gibi hareket edip vurabilecek. Asli görevleri havadan karaya olacak. Tabii havadan havaya mühimmatlarını da taşıyacak. Fakat bu özelliğin savaş uçaklarına karşı değil, İHA-SİHA-TİHA ve helikopter benzeri hava araçlarına karşı kullanılması bekleniyor.
GİZLİ GÖREVE ÇIKABİLECEK
2023’te sunulması beklenen Bayraktar KIZILELMA (MİUS), MMU (Milli Muharip Uçak) üretilene kadar F-16’larla, üretildikten sonra da MMU’lar ile birlikte göreve çıkabilecek. Zaman zaman onların yüksek maliyetli operasyonlarını üstlenecek. Bazen de bireysel gizli istihbarat görevlerine çıkacak. Gerekli görülen durumlarda ise taşıyabileceği çok çeşitli ve sayıdaki mühimmatları ile her türlü hedefi imha edebilecek. Bu sebeple pek çok havadan karaya senaryoda F-16 ve F-35’lere Akıncı ve Hürjet’ten daha iyi bir alternatif olacağı tahmin ediliyor.
Uzmanlara göre havadan havaya görevlerde F-16 ve F-35’in yerini alamayacağı düşünülse de transonik ve supersonic modelleri geliştirilirse, sınırları zorlayabilir.
KIZILELMA'NIN KARŞISINDA ŞANSLARI OLMAYACAK
Türkiye, ABD ile yaşadığı sorunlar sebebiyle beşinci nesil savaş uçağı F-35 ortaklık projesinden çıkarılmıştı. Rusya’dan alınan S-400’lerde bu duruma etki etti.
Türkiye bu gelişmeler neticesinde milli teknoloji hamlesini daha da ileriye taşıdı. MİUS Kızılelma sayesinde Türkiye’nin ABD ile ilişkileri daha dengeli noktaya gelebileceği tahmin ediliyor. Uzmanlar, 5. nesil insanlı savaş uçaklarının gelecekte Kızılelma gibi subsonic İHA’lar karşısında mücadele şansı olmayacağına işaret ediyor. Türkiye karada ve denizde olduğu gibi havada da askeri ürünlerini geliştiriyor ve dünyada 6. nesil insansız savaş uçağı üreten ülkelerden birisi olacağı öngörülüyor.
MİUS Teknik Özellikler:
Kalkış Ağırlığı: 6 Ton
Faydalı Yük Kapasitesi: 1500 Kilogram (Gövde içi ve kanat altında)
Seyir Süresi: 5 Saat (500 nm görev yarıçapı ile)
Maksimum İrtifa: 35.000 ft
Seyir Hızı: 700 km/s (0,6 Mach)
Gelişmiş Özellikleri:
Otomatik İniş ve Kalkış
Düşük Görünürlük, Düşük Radar İzi
Yüksek Manevra Kabiliyeti
Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme
Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti
AESA Radar ile Yüksek Durumsal Farkındalık