Bayraktar TB3’e Forbes’ten iddialı analiz: TB2’yi geçecek
TB2 ile başarılı işlere imza atan Baykar Teknoloji, bu yıl içinde TB3’ü sahalara sürecek. S/İHA hakkında meraklı bekleyiş sürerken, dünyaca ünlü Forbes ise TB3 için iddialı bir analiz yayımladı.
Baykar Teknoloji tarafından geliştirilip piyasaya sürülen Bayraktar TB2, son aylarda adından sıkça söz ettirdi. Ukrayna savaşında kahraman İHA ilan edilen TB2, bu yıl yerini halefi TB3’e bırakacak. Selçuk Bayraktar geçtiğimiz aylarda TB3 için çalışmaların sürdüğünü devam ederken, dünyaca ünlü Forbes ise önemli bir analizini yayımladı.
Dünyaca ünlü Amerikan dergisi Forbes, F35B’lerin yerini alıp, TCG Anadolu’ya konuşlandırılması hedeflenen Bayraktar TB3 ile ilgili dikkat çeken bir analiz paylaştı. Söz konusu analizde TB3’ün, TB2’ye nispeten dünya çapında çok daha iyi başarı gösterileceği kaydedildi. İşte TB3 için yayımlanan analizindevamı…
FORBES TB3 İÇİN İDDİALI KONUŞTU
Paul Iddon isimli yazar tarafından yayımlanan analizde, Türkiye’nin ürettiği TB3’ün savaş terminolojisine getireceği yenilik ve özelliklere yer verildi.
Amerikan Forbes dergisinde imzasıyla yayımlanan analizde; Türkiye'nin ürettiği Bayraktar TB3'ün savaş terminolojisine getirebileceği yenilikler ve İHA'nın özelliklerinden bahsedildi.
"Türkiye, bu yıl yeni Bayraktar TB3 insansız hava aracını piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. Geliştirme aşamasındaki bu yeni silahlı insansız hava aracı; Libya, Suriye, Dağlık Karabağ ve son olarak Ukrayna’daki savaş başarılarıyla tanınan TB2’nin halefi olarak gelecek. TB3, bir önceki TB2'den farklı olarak kısa pistlerden ve gemi güvertelerinden hareket edecek şekilde tasarlandı. Türkiye ayrıca, donanmasının yeni amiral gemisi TCG Anadolu'yu da bu yıl da hizmete sokmayı planlıyor. Türkiye daha önce TCG Anadolu için, beşinci nesil F-35'in B yani donanma versiyonunu sipariş etmişti. Ancak, Rusya'dan S-400 hava savunma füze sistemleri edinen Ankara'nın, 2019'da herhangi bir F-35 satın alımı engellendi.
50’YE YAKIN TB3 KONUŞLANDIRILACAK
Türkiye bu gelişmeden sonra, F-35'lerin yerine TCG Anadolu'ya yeni geliştirdiği TB3'leri konuşlandırmayı ve esas olarak TCG Anadolu'yu bir S/İHA gemisi olarak kullanmaya karar verdi. Katlanabilir kanatları sayesinde, tamamlandığında TCG Anadolu'ya 30-50 adet arası TB3 yerleştirilebilecek. Tüm bu gelişmelerin ardından ortaya çıkan gerçek; Türkiye'nin tasarlama, geliştirme ve yerleştirme kabiliyetine sahip olduğunu kanıtladığı bir şey varsa, o da silahlı insansız hava araçlarıdır.
TB2 GİBİ DİĞER ÜLKELERE İHRAÇ EDİLECEK
Türkiye sadece yeni amiral gemisi için TB3'ler üretmekle yetinmiyor. Ayrıca TB3 insansız hava araçlarının, TB2'de olduğu gibi diğer ülkelere satmayı hedefliyor. TB2 ve TB3 üreticisi Baykar'ın CEO’su Haluk Bayraktar, mart ayında yaptığı açıklamada, 'Yeni insansız hava aracımız TB3, Japonya'nın Izumo sınıfı platformları için çok uygun olacak' dedi. Bu açıklamadan da anlaşıldığı üzere; Bayraktar yeni bir hedef peşinde olabilir.
Danimarka'da SDÜ'de Savaş Çalışmaları Bölümü'nde Yardımcı Doçent olan James Rogers konuya ilişkin değerlendirmesinde; 'Japonya’nın Izumo sınıfı gemileri, VTOL (dikey kalkış ve iniş) helikopterler için tasarlandı. Bu nedenle geleneksel bir uçak gemisinden daha küçük. Bununla birlikte TB3, kısa pist uçak gemilerine kalkış ve iniş için özel olarak tasarlandı ve katlanabilir kanatlara sahip. Türkiye bu projesi ile önemli bir yetenek boşluğunu doldurmaya hazır' ifadelerini kullandı.