Tgrt Haber

Benzeri görülmemiş seviyelerde: NASA'nın aracı, sera gazı yayan 50'den fazla bölge tespit etti

27 Ekim 2022 11:32 - Güncelleme : 27 Ekim 2022 11:34
Benzeri görülmemiş seviyelerde: NASA'nın aracı, sera gazı yayan 50'den fazla bölge tespit etti

NASA bilim adamları, tozun iklimi nasıl etkilediğini incelemek için tasarlanmış bir araçtan faydalanarak, dünya çapında 50'den fazla metan yayan sıcak nokta belirlediler. İçerisinde Türkmenistan'da yer aldı.

Dünya ve diğer gezegenlerle ilgili pek çok araştırma yapan NASA​, tozun iklimi nasıl etkilediğini incelemek için tasarlanan bir aracıyla, dünyada benzeri görülmemiş 50'den fazla sera gazı yayan sıcak bölge belirledi.

Salı günü yapılan açıklamada NASA, Dünya Yüzeyi Mineral Toz Kaynak Araştırmasının (EMIT), Temmuz ayında Uluslarası Uzay İstasyonuna kurulmasından bu yana Orta Asya, Orta Doğu ve güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'nde 50'den fazla metan ''süper yayıcı'' tespit ettiğini açıkladı.

50'DEN FAZLA BÖLGE VAR

Yeni ölçülen metan sıcak noktaları - bazıları daha önce biliniyordu - petrol ve gaz tesislerini ve büyük çöp sahalarını içeriyor. Metan araştırmalarına öncülük eden NASA araştırma teknolojisi uzmanı Andrew Thorpe, “Tespit edilen EMIT (metan) dumanlarından bazıları şimdiye kadar görülen en büyükler arasında - uzaydan şimdiye kadar gözlemlenen hiçbir şeye benzemiyor. Kısa sürede bulduklarımız şimdiden beklentilerimizi aştı." dedi. 

https://twitter.com/NASA/status/1584994924591812608

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın Başkanı Bill Nelson, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, araştırmanın EMIT'in güçlü sera gazını tespit etmek ve onu kaynağında durdurmak için 'kritik bir araç' olduğunu kanıtladığını ifade etti. 

Bill Nelson, "Metan gazı emisyonlarını dizginlemek, küresel ısınmayı sınırlamanın anahtarıdır. Bu heyecan verici yeni gelişme, araştırmacıların yalnızca metan sızıntılarının nereden geldiğini daha iyi belirlemesine yardımcı olmanın yanı sıra onların hızlı şekilde nasıl ele alınabilecekleri konusunda fikir veriyor." dedi.

Kaynak: NASA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...