Tgrt Haber

Biden kararnameyi imzaladı! ABD yapay zekayı 'hizaya getirecek' yasaları devreye alıyor

31 Ekim 2023 11:28 - Güncelleme : 31 Ekim 2023 11:32
Biden kararnameyi imzaladı! ABD yapay zekayı 'hizaya getirecek' yasaları devreye alıyor

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka teknolojisi üzerine çalışan şirketlerin, kritik bilgilerini hükümetle paylaşmalarını zorunlu tutan yeni kararnameyi imzaladı.

ABD BaşkanıJoe Biden​, hükümetin yapay zeka​ (AI) üzerine ilk adımını temsil eden yeni bir kararnameyi imzaladı. Yapay zeka tehlikelerinden kullanıcıları korumayı amaçlayan düzenlemeleri beraberinde getirdi.

Yapay zekanın giderek genişleyen kullanımıyla birlikte, teknolojinin getirdiği güvenlik ve eşitlik konuları da artan bir endişe kaynağı haline gelmişti. Biden yönetimi, bu konuda somut adımlar atarak yapay zekanın güvenli kullanımını sağlamak, eşitlik ve insan haklarına uygun bir şekilde kullanılmasını teşvik etmek amacıyla çeşitli hükümet​ önlemlerini hayata geçirdi.

YAPAY ZEKA ŞİRKETLERİ, HÜKÜMETLE VERİLERİNİ PAYLAŞACAK

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, kararnamedeki önemli başlıklar şu şekilde sıralandı:

  • Güvenlik standartlarının oluşturulması: Yapay zeka kullanımını denetleyebilmek için şirketlerin federal hükümetle güvenlik test sonuçlarını paylaşmaları gerekliliği getiriliyor. Ayrıca, kritik yazılımlardaki hataları tespit edebilen bir siber güvenlik programı oluşturulması hedefleniyor.
  • Tüketici gizliliğinin korunması: Yapay zeka kullanımında gizlilik tekniklerinin değerlendirilmesi için kurumlara rehberlik sağlanacak.
  • Eşitlik ve insan haklarının ilerletilmesi: Ev sahipleri ve federal müteahhitlere yapay zeka algoritmalarının ayrımcılığı artırmaması konusunda rehberlik verilirken, adalet sisteminde yapay zeka kullanımının doğru rolünü belirleyen en iyi uygulamaların oluşturulması hedefleniyor.
  • Tüketicilerin korunması ve işçi desteği: Potansiyel olarak zararlı sağlık uygulamalarının değerlendirilmesi ve işçilerin yapay zeka kaynaklı iş piyasası değişikliklerinden etkilenmesi durumunda federal hükümetin nasıl destek olabileceğine dair çalışmalar yapılacak.
  • İnovasyon ve rekabetin teşviki: Yapay zeka araştırmalarına destek verilerek, özellikle iklim değişikliği gibi konularda hibelerin genişletilmesi planlanıyor.

DAHA ÖNCE YAPAY ZEKA ZİRVESİ GERÇEKLEŞMİŞTİ

CNBC'nin haberine göre bu kararname, Beyaz Saray'ın yapay zeka şirketlerinden aldığı gönüllü taahhütleri üzerine inşa edilmiş olup, AI teknolojisine dair 'ilk önemli bağlayıcı hükümet eylemi' olarak karşımıza çıktı.

Temmuz ayında Joe Biden, Beyaz Saray'da Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft ve OpenAI şirketlerinin temsilcileriyle bir araya gelmişti.

Zirvede alınan kararlar doğrultusunda, herhangi bir yapay zeka ürününün piyasaya sürülmeden önce, üçüncü taraflarca test edilmesi zorunlu hale getirilirken, AI tarafından üretilmiş tüm içeriklere, insanların gerçek olmadığını anlaması için "filigran" yerleştirilmesi kararlaştırılmıştı.

Kaynak: CNBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...