Tgrt Haber

Biden yönetimi Musk'ın şirketi SpaceX'e dava açtı: Mültecilere ayrımcılık yaptığı iddia edildi

25 Ağustos 2023 14:12 - Güncelleme : 25 Ağustos 2023 14:14
Biden yönetimi Musk'ın şirketi SpaceX'e dava açtı: Mültecilere ayrımcılık yaptığı iddia edildi

ABD Adalet Bakanlığı, Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX'te mültecilere ve sığınmacılara iş vermediğini öne sürerek firmaya dava açtı.

Biden yönetimindeki Adalet Bakanlığı​, Elon Musk​'ın sahibi olduğu uzay şirketi SpaceX​'e sığınmacı ve mültecilere iş vermeme suçlamasıyla dava açtı. Dava dosyasında, SpaceX'in 2018 ile 2022 yılları arasında ABD göçmenlik yasalarını ihlal ederek, sığınmacı ve mültecilere yönelik ayrımcılık yaptığı iddia ediliyor.

Dava belgesinde, SpaceX yöneticileri, "hassas teknolojinin transferini düzenleyen ihracat kontrol yasalarını" bahane ederek, şirketin sadece ABD vatandaşları ve kalıcı oturma izni sahiplerini işe alabileceğini iddia etti. Ancak Adalet Bakanlığı, bu yasaların sığınmacı ve mültecilere işe alımı engellemediğini belirtiyor.

ELON MUSK, MÜLTECİLERE AYRIMCILIK MI YAPIYOR?

Dava dosyasında yer alan belgelere göre, SpaceX CEO'su Elon Musk da 2020 yılında yaptığı bir paylaşımda, "Roketler gelişmiş silah teknolojisi olduğu için SpaceX'te işe alım için en azından bir yeşil kart gerektirir" ifadelerini kullanmıştı. Ancak Adalet Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, bu iddia gerçeği yansıtmıyor.

Adalet Bakanlığı yetkilileri, 2020 yılında başlattığı incelemede, SpaceX'in işe alım süreçlerinde sığınmacı ve mültecilere karşı ayrımcılık yaptığını tespit etti. İnceleme sonucunda, şirketin bu kişileri işe almaktan kaçındığı ve iş başvurularını engellediği belirlendi.

Biden yönetimi Musk'ın şirketi SpaceX'e dava açtı: Mültecilere ayrımcılık yaptığı iddia edildi 

ABD Başsavcı Yardımcısı Kristen Clarke, “Araştırmamız, SpaceX’in vatandaşlık statüleri nedeniyle sığınmacıları ve mültecileri adil bir şekilde değerlendirmediğini veya işe almadığını ve federal yasayı ihlal ederek vasıflarına bakılmaksızın işe alınmalarını yasaklama anlamına gelen bir yaptırım uyguladığını ortaya çıkardı” dedi.

Dava dosyasında SpaceX'in verdiği bilgilere göre, Eylül 2018 ile Mayıs 2022 arasında yapılan 10,000'den fazla işe alımda sadece bir kişi asil olarak nitelendirilen bir başvuru sahibi olarak işe alındı. Bu kişi, Adalet Bakanlığı'nın soruşturmayı başlattığı tarihten dört ay sonra işe alındı.

SpaceX henüz dava hakkında resmi bir açıklama yapmadı. Dava süreci ve sonuçları yakından takip ediliyor.

Kaynak: VOA News

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...