Bilgisayar kendi kendine kapanıyor 2021 İşte çözüm yolları
Pandemi süreci insanların kişisel bilgisayarıyla daha çok vakit geçirmesine neden oldu. Hayatlarımızın bir parçası haline gelen bilgisayarınız, tam bir işlem yapacağı zaman kendi kendine kapanıyorsa ne yaparsınız? İşte hiç istenmeyen bu durumun nasıl çözebileceğinizi sizler için araştırdık… Detaylar haberimizde…
Pandemi sürecinde evde kalma ve vakit geçirme süresinin uzaması ve tüm işlemlerin dijitalde yapılıyor oluşu insanların kişisel bilgisayarlarıyla daha çok vakit geçirmelerine neden oldu. Günümüzde bilgisayarların artık hayatımızın bir parçası olduğu bir gerçek…
Peki, yemek siparişi vermekten, vergi dairesine, gündemi takip etmekten, sosyal medya ve rutin işlerimizi çözüme kavuşturduğumuz bilgisayarlarımız, hiç uyarı vermeden kendi kendine kapanıyorsa ne yaparız?
Gelin şimdi hep birlikte bu sorunlara ve çözüm yollarını inceleyelim…
Kişisel bilgisayarlar uzun süre kullanıldığı için aşırı tozlanma, aşırı ısınma ve daha birçok sebepten dolayı kendi kendine kapanabilir.
Genel olarak uzun süre kullanılan bilgisayarlar uyarı vermeden kendi kendine kapanıyorsa sebepleri arasında:
- Aşırı ısınma,
- Donanımsal sorunlar,
- Güç kaynağı sorunları,
- Kötü amaçlı yazılımlar,
- Ana donanım sorunları,
- İşletim sistemi sorunları
olarak ana başlıklarda sıralamak mümkün…
Bilgisayarınızın ısındığınızı nasıl anlarsınız?
Bilgisayarınızın ısınıp ısınmadığını kontrol edebilmenizi sağlayacak birçok ücretsiz yazılım var. Bu yazılımları aratıp Google’dan yükleyerek; monitör, işlemci, ekran kartı ve depolama birimlerinde oluşan sıcaklığı görüp bir takım tedbirler alabilirsiniz.
Bunun için ilk olarak işlemci ve ekran kartınızda yer alan termal macunları yenileyerek aşırı ısınmanın önüne geçebilirsiniz.
Bunların dışında;
- Bilgisayarınızdaki işlemci, ekran kartı fanı ve power fanının çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz.
- Ana kart üzerinde takılı olan ekran kartı, ram veya başka kartlar yuvasına tam oturup oturmadığını kontrol etmelisiniz.
- Uzun süre kullanılan bilgisayarların ana kartında nemlenme, tozlanma etkisiyle elektronik devrelerinde oksitlenme söz konusu olabilir.
- Power supply’den ana karta gelen güç kablosunda sorun olabilir. Bu kablondan elektriğin gelip gelmediğini ya da yuvasına tam oturup oturmadığını kontrol etmelisiniz.
- Bilgisayarınız da farklı iki üç tane hard disk olabilir. Bu hardisklerin ana karta bağlantısını sağlayan kabloların kontrolünü yapabilirsiniz.
- Ekran kartınızın ana kartın yuvasına tam oturduğundan ve soğutmayı sağlayan fanın çalışıp çalışmadığından emin olmalısınız.
- Bilgisayarınızın aniden kapanmasına kötü yazılım olarak bilinen virüs programları da neden olabilir. Bunun için bir antispy veya antivirüs programı yükleyerek bilgisayarınızı taratmalısınız.
- Bilgisayarınızda yüklü olan bir oyun veya iş için kullanılan bir yazılım çakışmaya neden olabilir. Bunun için en son yüklediğiniz programları denetim masası, program ekle kaldırdan silerek kontrolünü sağlamalısınız.
- Bilgisayarda takılı olan “web cam” (kamera) bilgisayarınızı kendi kendine reset atmasına neden olabilir. Bunun için kullanılan kameranın sürücünü güncellemelisiniz.
- Bilgisayarın usb çıkışlarında oksitlenme var mı yok mu kontrol edebilirsiniz.
- Bina elektriğinizde voltajın düşük veya yüksek gelmesi bilgisayarınızın reset atmasına neden olabilir. Bunun için bina elektriğinin topraklamasının olup olmadığını öğrenip sadece bilgisayara ait bir priz kullanmalısınız.
- Bilgisayarınızın BİOS ayarları değişmiş olabilir. Bunun için BİOS’u “Defult” yapmak çözüm olabilir.
- Windows işletim sisteminin güncel olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Silinmiş veya güncellenmemiş bazı programlar bilgisayarın böyle bir hata vermesine neden olabilir.