Tgrt Haber

Bilim adamları anlam veremedi: Mars’ta günler su gibi akıp gidiyor, tüm çabalar boşa gidebilir

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
01 Eylül 2023 10:00 - Güncelleme : 01 Eylül 2023 10:04
Bilim adamları anlam veremedi: Mars’ta günler su gibi akıp gidiyor, tüm çabalar boşa gidebilir

Mars’ta yaşama dair araştırmalar yapılırken, bilim adamları son çalışmalarında şaşkınlığa uğradı. Kızıl Gezegen’de zamanın hızlı geçmesi gelecek planları için endişelere neden olmaya başladı.

Uzay araştırmacıları Dünya​ dışında yaşam aramak için yıllardır çeşitli çalışmalar yapıyor. Ay’a keşif yapan pek çok ülkeye ek olarak, bilim adamları Mars’ı da araştırıyor ve yaşam belirtileri arıyor.

Gelecekte insanlığın yaşam alanı olması beklenen Mars​ için bu kez yeni bir sıkıntı gündemde. Gökbilimcilerin son ölçümlerine göre Mars’ta günler giderek daha hızlı geçmeye başladı. Peki bu ne anlama geliyor?

MARS’TA YAŞAM İÇİN UMUTLAR YEŞERİYOR MU?

Mars'ta günlerin uzunluğu, Dünya'daki günlerden yaklaşık 40 dakika daha fazla. Ancak, yeni bir araştırmaya göre, bu fark zamanla azalıyor. Bilim insanları, Mars'ın yörüngesinin ve dönüşünün, gezegenin iç yapısı ve iklimiyle ilgili karmaşık etkileşimler nedeniyle değiştiğini buldular.

Kızıl Gezegen'in yörüngesi, Dünya'nın yörüngesinden daha eliptik, yani daha oval. Bu da, Mars'ın Güneş'e olan uzaklığının yıl boyunca daha fazla değişmesi anlamına geliyor. Mars Güneş'e en yakın olduğunda, gezegenin dönüş hızı artıyor. Mars Güneş'ten en uzak olduğunda ise, gezegenin dönüş hızı azalıyor.

Bu olaya "yörünge kayması" deniyor ve Mars'ın günlerinin uzunluğunu etkiliyor. Bilim insanları, Mars'ın yörünge kaymasının, Dünya'nın yörünge kaymasından yaklaşık 10 kat daha büyük olduğunu hesapladılar. Bu da, Mars'ın günlerinin her 100 bin yılda yaklaşık 20 dakika kısaldığı anlamına geliyor.

Buna ek olarak Mars'ın günlerinin uzunluğunu etkileyen bir başka faktör de, gezegenin iç yapısı. Mars'ın çekirdeği, Dünya'nın çekirdeğinden daha küçük ve daha az yoğun.

Bilim adamları anlam veremedi: Mars’ta günler su gibi akıp gidiyor, tüm çabalar boşa gidebilir

Bu da, Mars'ın çekirdeğinin, gezegenin dış katmanlarına göre daha yavaş döndüğü anlamına geliyor. Bu durum, "çekirdek-çeper sürtünmesi" olarak adlandırılıyor ve Mars'ın günlerinin her milyar yılda yaklaşık 100 dakika kısaldığı tahmin ediliyor.

Mars'ın iklimi de, gezegenin dönüşünü etkileyebiliyor. Mars'ta mevsimlere bağlı olarak buzullar oluşuyor ve eriyor. Bu da, gezegenin kütle dağılımını değiştiriyor ve dolayısıyla dönüş hızını etkiliyor. Bu olaya "mevsimsel kutupsal hareket" deniyor ve Mars'ın günlerinin her 100 bin yılda yaklaşık 5 dakika kısaldığı tahmin ediliyor.

Bilim insanları, bu üç faktörün bir arada nasıl çalıştığını tam olarak anlamaya çalışıyorlar. Bu sayede, Mars'ın geçmişi ve geleceği hakkında daha fazla bilgi edinebilecekler. Ayrıca, Mars'a insanlı görevler planlayanlar için de önemli bilgiler sağlayacaklar. Çünkü, Mars'ta zamanın nasıl işlediğini bilmek, gezegenin keşfi için büyük öneme sahip

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...