Tgrt Haber

Bilim insanlarından dikkat çeken araştırma: Fiziksel acıyı azaltıyor, vücuttaki ağırlığı alıyor

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Scitechdaily
06 Aralık 2023 13:45 - Güncelleme : 06 Aralık 2023 13:52
Bilim insanlarından dikkat çeken araştırma: Fiziksel acıyı azaltıyor, vücuttaki ağırlığı alıyor

Bilim insanlarına göre sevilen bir müziği dinlemek, psikolojik etkiye ek olarak fiziksel ağrıların da azalmasına neden oluyor.

‘Müzik ruhun gıdasıdır’ sözünü mutlaka duymuşssunuzdur. Genellikle insanlar üzgün veya eğlenceli bir anında müzik​ dinler. Peki müzik dinlemenin sadece ruhen bir faydası olmadığını biliyor muydunuz?

Öyle ki yapılan son çalışma da bunu açıkça gözler önüne seriyor. Bilim insanlarının yakın zamanda yaptığı bir çalışmaya göre sevilen bir müziği dinlemek, ağrıyı azaltmada az bile olsa önemli bir etkiye sahip. 

SEVİLEN MÜZİĞİ DİNLEMENİN ACILARI AZALTMADA ETKİSİ BÜYÜK

Araştırmacılar, en sevdiğimiz müzikleri dinlemenin hem ağrı​ yoğunluğunu hem de rahatsız ediciliği azalttığını, müzik merkezli ağrı yönetimi terapilerini optimize edebilecek içgörüler olduğunu buldular.

Çalışmalar, müziğin insanlarda ağrı algısını azaltmak için farmakolojik olmayan bir yöntem olarak kullanılabileceğini gösteriyor.  

Montreal Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Dalius Vallevicius konuya ilişkin şunları söyledi:"Çalışmamız, katılımcılar tarafından seçilen favori müziğin akut termal ağrı üzerinde yabancı rahatlama müziğinden çok daha büyük bir hafifletici etkiye sahip olduğunu ortaya koydu. Ayrıca duygusal tepkilerin müziğin ağrı üzerinde bir etkisi olup olmayacağını tahmin etmede çok önemli bir rol oynadığını gördük."

Hangi müziğin ağrıyı azaltmada en etkili olduğunu test etmek için, katılımcılara ön kollarının iç kısmında orta derecede ağrılı termal uyaranlar verildi ve bu da cilde sıcak bir çay fincanı tutmaya benzer bir his oluşturdu. Bu uyarılar ortalama yedi dakika sürdü ve müzikal seçimlerle eşleştirildi.

Kişinin en sevdiği müziği dinlemesinin, kontrol parçaları veya sessizliğe kıyasla katılımcılar için ağrı ve rahatsızlığın yoğunluğunu büyük ölçüde azalttığı tespit edildi. Çok aşina olunmayan müziklerin ise aynı etkiyi göstermediği belirlendi.

SONUÇ

Sonuç itibariyle müzik dinlemek psikolojik etkiye ek olarak, fiziksel ağrıların dinmesinde de önemli bir etkiye sahip.

Kaynak: Scitechdaily

Kaynak: Scitechdaily

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...