Tgrt Haber

Bilim dünyasında hayrete düşüren keşif... Beyni vücuttan bağımsız çalıştıran cihaz geliştirildi

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Scientific Reports
04 Aralık 2023 15:25 - Güncelleme : 04 Aralık 2023 15:28
Bilim dünyasında hayrete düşüren keşif... Beyni vücuttan bağımsız çalıştıran cihaz geliştirildi

Bilim insanları, uzun zamandır üzerine yaptığı bir çalışmada daha sona geldi. Vücuttan bağımsız olarak çalışabilen, EPCC isimli bir cihaz geliştirildi.

Sağlık ve bilim kategorilerinde yapılan ortak çalışmalar, insanlık yararına büyük katkılar sağlıyor. Günümüz tıp dünyasında yavaş yavaş her hastalığa bir çözüm bulunurken, bu kapsamda araştırmalara hız kazandıracak yeni bir keşfe daha imza atıldı.

Araştırmacılar, beynin vücudun geri kalanından gelen biyolojik uyaranlara bağlı olmaksızın bağımsız bir şekilde çalışmasını sağlayan yeni bir teknoloji​ geliştirdi. Bu yenilik, vücudun etkilerinden ayrılmış saf beyin​ aktivitesinin incelenmesi için yeni yollar sunuyor.

BEYİN, EPCC İLE VÜCUTTAN BAĞIMSIZ OLARAK ÇALIŞABİLİYOR

Bu yeni yöntem, beyni vücuttan bağımsız olarak merkeze alan araştırmalara olanak tanıyarak fizyolojik soruları daha önce hiç yapılmamış bir şekilde cevaplamaya imkan tanıyor.

Araştırmacılar, cihazı ilk olarak farelerde test ettiler ve başarılı sonuçlar elde ettiler. Beyin, cihaza bağlıyken normal fonksiyonlarını sürdürdü. Öyle ki araştırmacılar, bu cihazın insanın beyninde de kullanılabileceğini umut ediyor.

Bilim dünyasında hayrete düşüren keşif... Beyni vücuttan bağımsız çalıştıran cihaz geliştirildi

Şu anda imkansız olan beyin nakli bir EPCC cihazı ile, naklin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayabilir. Beyin, cihaza bağlıyken, yeni bir miktar nakledilebilir ve normal şekilde sürdürülebilir.

Bu gelişmeye öncülük eden UT Southwestern Tıp Merkezi'nden Juan Pascual yaptığı resmi açıklamada şunları söyledi

''Bu cihazın potansiyel uygulamaları Beyin, kalp atış hızı ve nefes alma gibi çeşitli fizyolojik süreçlerin yürütülmesinde önemli bir rol oynuyor. Aynı zamanda beynin performansı, kan şekeri seviyeleri, kan basıncı ve oksijenlenme gibi vücuttan gelen etkilere de tabidir.'' 

Resmi basın açıklamasına göre bu cihaz, beyne giden kan akışını izole ederek çalışıyor, böylece organı ayakta tutuyor ve birkaç saat boyunca vücudun geri kalanından bağımsız olarak çalışmasına izin veriyor.

Domuz ve farelerde yapılan testlerde başarılı sonuçlar elde edildi. Araştırmacılar, kan akışını bir pompa aracılığıyla beyne yönlendirerek kan basıncı, hacim, sıcaklık, oksijenasyon ve beslenme seviyelerini kontrol etmelerini sağladı.

Öte yandan cihaz, insan kalbininkine çok benzeyen pulsatil bir akış yoluyla kan sağlıyor; bu da bazen kardiyopulmoner baypas makinelerinin neden olduğu beyinle ilgili yan etkileri önleyebilecek bir fark ortaya koyuyor.

Kaynak: Scientific Reports
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...