Tgrt Haber

Bilim dünyasında yankı uyandıran keşif: Alzheimer'ın yeni nedeni açıklandı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: SciTechDaily
14 Aralık 2023 10:41 - Güncelleme : 14 Aralık 2023 10:41
Bilim dünyasında yankı uyandıran keşif: Alzheimer'ın yeni nedeni açıklandı

Bir grup araştırmacının son çalışması, Alzheimer ve vasküler demans gibi hastalıkların temelinde yatan bilinmeyen bir mekanizmayı gün yüzüne çıkardı. Ferroptosis adı verilen hücre ölümü türünün, demir birikimi nedeniyle mikroglia hücrelerinin yok olmasına sebep olduğu ortaya çıktı.

Oregon Health & Science University'deki bilim bilim insanları liderliğindeki son araştırmada, Alzheimer​ ve vasküler demans gibi beyin hastalıklarının altında yatan önemli bir mekanizma keşfedildi. Yapılan araştırmada, demir birikiminin yol açtığı hücre ölümü türü olan ferroptosis'in, Alzheimer ve vasküler demans vakalarında mikroglia hücrelerini yok ettiği ortaya çıktı.

Uzmanlara göre bu bulgu, beyindeki mikroglia hücrelerinin, demir açısından zengin myelin temizlerken kendilerinin yok olduğunu gösteriyor. Mikroglia, normalde bağışıklık sistemi içinde hücre artıklarını temizleyen hücrelerdir. Ancak myelin hasar gördüğünde, bu hücreler demir içeren myelini temizleyerek ferroptosis'e yol açıyor.

ÖNCEDEN UMURSANMIYORDU

Araştırmanın baş yazarı Dr. Stephen Back, bu keşfin "önemli bir bulgu" olduğunu ve mikroglia hücrelerinin daha önce pek dikkate alınmadığına dikkat çekti. Dr. Back, "Ferroptosis'in Alzheimer ve vasküler demans gibi hastalıklarda bu kadar büyük bir rol oynadığını bilmiyorduk. Mikroglia hücrelerinin savunmasız olduğunu ve 'beyaz madde hasarının' pek dikkate alınmadığını fark ettik." şeklinde konuştu.

Bilim dünyasında yankı uyandıran keşif: Alzheimer'ın yeni nedeni açıklandı

Araştırma, beyaz madde hasarının, demansın bilişsel gerilemeyi hızlandıran bir mekanizma olduğunu gösteriyor. Dr. Back, ilerleyen günlerde farmasötik şirketlerin, mikroglial dejenerasyonu azaltmaya odaklanan yeni bileşikler geliştirebileceğini öne sürdü.

Demansın temel nedeninin, zaman içinde tekrarlayan düşük kan akışı ve oksijen tedariki olduğunu belirterek, "Bu süreci kontrol altına almak için erken müdahale gerekiyor. Yıllar süren bir süreç, ancak bu noktadan itibaren etkili bir şekilde mücadele etmeliyiz." dedi.

ALZHEİMER TEDAVİSİNE UMUT OLABİLİR

Beyin hastalıklarıyla ilgili bu yeni bulgu, farmasötik endüstrisinde terapötik öneme sahip bileşiklerin geliştirilmesine ilham kaynağı olabilir. Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran, Alzheimer ve vasküler demans gibi önemli sağlık sorunlarına yönelik tedavilerin geliştirilmesinde yeni bir kapı aralıyor.

Back, "Demans yıllarca devam eden bir süreçtir. Kontrolden çıkmaması için etkili bir şekilde ilk günlerden itibaren bununla mücadele etmeliyiz." ifadesini kullandı.

Kaynak: SciTechDaily

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...