Tgrt Haber

Bilim dünyasından hayatı kolaylaştıracak iki keşif: Akıllı yara bandı ve kendi kendini temzileyen yüzeyler!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
14 Mart 2023 17:00 - Güncelleme : 14 Mart 2023 17:49
Bilim dünyasından hayatı kolaylaştıracak iki keşif: Akıllı yara bandı ve kendi kendini temzileyen yüzeyler!

Bilim insanları, yeni keşifleriyle hayatı kolaylaştıracak adımlar atıyor. Bu kapsamda yapılan son iki keşif büyük önem taşıyor. Bunlardan biri akıllı yara bandı, diğeriyse kendi kendini temizleyen yüzeyler.

Bilim dünyasında yeni keşiflere imza atılmaya devam ederken, ABD'li Northwestern Üniversitesi'nden araştırmacılar akıllı yara bandı geliştirirken, Teksas Üniversitesi'nden araştırmacılar ise 'kendi kendini temizleyen' yüzler geliştirdi. 

Söz konusu keşiflerden akıllı yara bandı, tahmin edeceğiniz üzere elektronik​ temelli geliştirildi. Elektrik sinyallerini doğrudan yaralı bölgeye gönderen yara bandı, geleneksel bandajlardan yüzde 30 daha hızlı iyileştirme hızına sahip olduğu iddia ediliyor.

YARALARI DAHA HIZLI İYİLEŞTİREN BANT

Northwestern Üniversitesi'nden mühendisler tarafından geliştirilen yenilik, esnek, gerilebilir elektrotlardan, sisteme güç sağlayan bir enerji toplama bobininden ve iyileşme sürecine erişen sensörlerden oluşuyor.

Hayvanlar üzerinde yapılan denemelerde, yeni bandajın yarayı, ilk yarım saat içinde bile iyileştirmeye başladığı görüldü. Diğer yandan yara bandında az miktarda metal kullanıldığını belirten araştırmacılar, bunun da vücutta kısa sürede çözündüğünü belirtiyor.

KENDİ KENDİNİ TEMİZLEYEN YÜZEY

Bir diğer keşif ise kendi kendini temizleyen yüzey. Tekas Üniversitesi'nden araştırmacıların geliştirdiği yeni proje,  toz parçacıklarının yapışmasını engelleyen "kendi kendini temizleyen" yüzeylere sahip.

Araştırmacılar, yüzeylerde toz parçacıkların malzemeye yapışmasını zorlaştıran nano ölçekli ağ oluşturdu. İnsan gözünün fark edemeyeceği şekilde değiştirilen bu yüzeylerde parçacıklar birbirine yapışıyor ve bulundukları yere tutunamıyor.

Sonuca göre pürüzsüz yüzeyin yüzde 35'inden fazlası tozlu kalırken, bu teknikle değiştirilen yüzeyin yalnızca yüzde ikisi tozlu görünüyor.


 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...