Tgrt Haber

Bilim dünyasından "zombi geyik" uyarısı: İnsanlara bulaşabilir!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Independent
25 Aralık 2023 08:55 - Güncelleme : 25 Aralık 2023 09:43
Bilim dünyasından "zombi geyik" uyarısı: İnsanlara bulaşabilir!

Bilim insanları, hayvanları salyalı, uyuşuk, tökezleyen ve boş bakar hale getiren kronik zayıflama hastalığı CWD'nin insanlara da bulaşabileceğini duyurdu.

Geçen yıl boyunca ABD'de yüzlerce hayvanın "zombi geyik hastalığı" olarak bilinen CWD'ye yakalanmasının ardından bilim dünyasından dünyaya endişe verecek bir açıklama geldi: Hastalık insanlara da bulaşabilir!

Hayvanlarda salya, uyuşukluk, tökezlema ve boş bakışlar şeklinde somptomlarla gözlenen ve kronik zayıflama hastalığı olarak tanımlanan CWD,  ABD'nin Wyoming eyaletinde toplam 800 geyik, Kanada geyiği ve sığırda görüldü. Uzmanlar hastalığın "yavaş ilerleyen bir felaket" olduğu uyarısında bulunurken, devletlere hastalığın insanlara yayılma ihtimaline karşı hazırlanma çağrısında bulundu.

DELİ DANA HASTALIĞINI ÖRNEK GÖSTERDİLER

CWD araştırmacısı Dr. Cory Anderson The Guardian'a yaptığı açıklamada, "Britanya'daki deli dana hastalığı salgını, örneğin çiftlik hayvanlarından insanlara yayılma olayı gerçekleştiğinde işlerin bir gecede nasıl çığırından çıkabileceğinin örneğini sundu. Benzer bir şeyin meydana gelme potansiyelinden bahsediyoruz. Kimse bunun kesinlikle gerçekleşeceğini söylemiyor ancak insanların hazırlıklı olması önemli" diye konuştu.

VARYANTLARI İNSANLARA DA BULAŞMIŞTI

İngiltere'de 1980 ve 1990'larda sığırların enfekte et ve kemik tozuyla beslenmesi nedeniyle yayılan deli dana hastalığının ardından 4,4 milyon büyükbaş hayvan kesilmişti. Sığırlar için genellikle ölümcül olan hastalık, merkezi sinir sistemini enfekte ederek hayvanlarda agresif belirtiler ve koordinasyon eksikliğine yol açıyor. 1995'ten bu yana 178 insan ölümü, insan varyantıyla ilişkilendirildi.

BİNLERCE İNSAN ENFEKTE GEYİKLERİN ETİNİ YEDİ

Alliance for Public Wildlife'a göre 2017'de, her yıl CWD'yle enfekte 7 bin ila 15 bin hayvan insanlar tarafından tüketiliyordu. Bu rakamın her yıl yüzde 20 artması bekleniyordu.

Wisconsin'de binlerce insanın muhtemelen enfekte geyik eti yediğini belirten Dr. Anderson, "CWD bir ortama bulaştıktan sonra ortadan kaldırılması son derece zordur" ifadelerini kullandı.

Toprakta ya da yüzeylerde yıllarca kalabilen CWD virüsü, dezenfektanlara, formaldehite, radyasyona ve 600 santigrat derecede yakmaya karşı dirençli

RİSK ARTIK 12 KAT DAHA FAZLA

Diğer yandan ABD'li biyoteknoloji şirketi Ginkgo Bioworks'un hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların 2050'de 2020'ye kıyasla 12 kat daha fazla insanı öldürebileceği uyarısında bulunmuştu.

Şirket, zoonotik hastalıkların yol açtığı epidemilerin, iklim değişikliği ve ormansızlaşma nedeniyle gelecekte daha sık görülebileceğini belirtiyor.

Grubun araştırmasına göre, 1963'le 2019 arasında epidemiler her yıl neredeyse yüzde 5, ölümlerse yüzde 9 arttı.

Firma, "Bu yıllık artış oranları sürerse, analiz edilen patojenlerin 2050'de 2020'ye göre 4 kat daha fazla yayılma olayına ve 12 kat daha fazla ölüme yol açmasını bekliyoruz" açıklaması yaptı.

Kaynak: Independent

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...