Tgrt Haber

Bilim dünyasını şaşkına uğratan görüntü: En eski iki galaksi keşfediildi

18 Kasım 2022 18:47 - Güncelleme : 18 Kasım 2022 18:49
Bilim dünyasını şaşkına uğratan görüntü: En eski iki galaksi keşfediildi

NASA, büyük yatırımlar yaparak geliştirip göreve başlattığı James Webb Uzay Teleskobu ile önemli işlere imza atıyor. Daha önce evrenin şaşırtan görüntülerini kaydeden teleskop, şimdi ise en eski galaksilerden ikisini görüntüledi.

NASA​, hem gezegenimiz hem de gezegenimizin dışındaki sırları çözmek için dev yatırımla James Webb Teloskobu'nu geliştirdi. CSA ve NASA ortaklığında geliştirilen ve üst düzey teknolojilerle donatılan teleskop, kaydettiği görüntülerle her geçen gün yeni bir şeyler keşfediyor. 

Oldukça pahalı ve gelişmiş teknolojilere sahip James WebbUzay Teleskobu, keşiflerine ve gözlemlerine yenilerini ekliyor. Geçtiğimiz günlerde teleskop, kum saatine benzeyen kozmik bulutları görüntülemişti.Çekilen etkileyici fotoğraf, yeni oluşan bir yıldızdan fırlatılan turuncu ve mavi tozlardan oluşan ‘kum saati’ benzeri protostarları gözler önüne serdi. Şimdi ise NASA'nın dev teleskobundan yeni görüntüler geldi.

YENİ GALAKSİLER GÖRÜNTÜLENDİ

James Webb, evrenin oluşumundan yaklaşık 350 milyon ve 450 milyon yıl sonra oluştuğu düşünülen en eski galaksilerden ikisini gözlemledi. GLASS-z12 olarak adlandırılan bir galaksinin ve büyük patlamadan yaklaşık 450 milyon yıl sonra oluşan başka bir galaksinin görüntüleri bilim dünyasında sevinçle karşılandı.

Keşif, gökbilimcilere evrenin ilk dönemlerindeki galaksi​ ve yıldız​ oluşumuna ilişkin yeni bilgiler sağlayabilir. Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden araştırma görevlisi astronom Rohan Naidu yaptığı açıklamada, "Webb'in ilk verilerini yayınlamasından sadece birkaç gün sonra, herkesin gördüğü en uzak yıldız ışığını bulduğumuza şaşırdık" dedi.

Bilim dünyasını şaşkına uğratan görüntü: En eski iki galaksi keşfediildi

Diğer yandan bilim insanları, görüntülenen yıldız sistemlerinin uzayın karanlığında soluk turuncu lekeler olarak göründüğünü ve artık sadece JWST'nin kızılötesi kamerasıyla zamanda geriye bakma yeteneği sayesinde görülebildiğini söylüyor. 

En eski galaksilerden ikisinin keşfi bilim dünyasında büyük yankı uyandırırken, gökbilimciler gelişmeyi ‘şaşırtıcı’ olarak tanımladı. Daha önce gözlemlenen en eski galaksi büyük patlamadan 400 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin edilen GN-z11'di ve 2016 yılında Hubble Uzay Teleskobu tarafından tespit edilmişti.

 

 

Kaynak: NASA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...