Tgrt Haber

Bilim insanları, balinalarla iletişime geçmeyi başardı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
18 Aralık 2023 13:14 - Güncelleme : 18 Aralık 2023 13:26
Bilim insanları, balinalarla iletişime geçmeyi başardı

Alaska Whale Foundation, UC Davis ve SETI araştırmacılarından oluşan bir ekip, humpback balinası Twain ile gerçekleştirdikleri çığır açan bir deney ile dikkat çekti. Bilim insanları, Alaska kıyılarından açılan bir tekne üzerinden "temas çağrısı" adı verilen bir sesi okyanusa çalarak balinalarla iletişim kurmaya çalıştı. Twain, bu çağrıya yanıt olarak tekneye doğru yüzdü, etrafında döndü ve bilim insanlarının çağrısına 36 farklı kez cevap verdi.

Kamur balinalar ile insanlar arasında gerçekleşen çığır açan bir deney, 'bilim insanları' ve 'uzaylı avcıları'nı aynı çatı altında buluşturdu. UC Davis, Alaska Whale Foundation ve SETI araştırmacılarından oluşan ekip, humpback balinası Twain ile tam 20 dakika boyunca gerçekleştirdikleri konuşma ile dikkat çekti.

Bilim insanları, Alaska kıyılarından açılan bir tekne üzerinden "temas çağrısı" adı verilen bir sesi okyanusa çalarken, amaçları balinalarla iletişim​ kurmaktı. Temas çağrıları, insanlar arasındaki selamlama gibi işlev görüyor. UC Davis Veterinerlik Okulu'nda profesör olan baş yazar Brenda McCowan, Business Insider'a, balinaların bunları diğer balinaları çağırmak veya birbirlerine nerede olduklarını bildirmek için kullandığını söyledi.

Alaska Balina Vakfı'nın baş araştırmacısı Fred Sharpe ise, "Bunlar kambur balinanın sosyal ses repertuarındaki en yaygın sinyallerden biridir." ifadesini kullandı.

SESİ DUYAN BALİNA TEKNEYE GELDİ

Twain, bilim insanlarının çağrısına yanıt olarak tekneye doğru yüzdü ve teknanın etrafında döndü. Ardından, bilim insanları 20 dakika boyunca, Twain'in aynı temas çağrısına 36 farklı kez cevap verdiğini gözlemledi.

McCowan, eğer bilim insanları Twain'e bir çağrıyı yanıtlamadan önce 10 saniye beklerse, Twain'in de yanıt vermeden önce 10 saniye beklediği bilgisini paylaştı. Uzmanlar bu tür aralıklı eşleştirmenin, Twain'in bilinçli olarak iletişimde kaldığını gösterdiğini düşünüyor.

Bilim insanları, balinalarla iletişime geçmeyi başardı

Bu olay, SETI Enstitüsü'nde görev yapan Laurance Doyle'un belirttiği gibi, uzaylı zeka arayışı için önemli ipuçları sunuyor. Twain'in davranışının, akıllı uzaylı ırklarının insanlarla iletişim kurma girişimleriyle benzerlik gösteriyor olabileceği düşünülüyor.

McCowan yaptığı açıklamada, "Bunun, insanlar ve kambur balinalar arasında gerçekleşen bu türden ilk iletişimsel alışveriş olduğuna inanıyoruz." dedi.

PEKİ BUNUN UZAYLILARLA ALAKASI NE?

SETI Enstitüsü'nün baş araştırmacısı ve makalenin yazarlarından Laurance Doyle, Twain'in davranışının, zeki uzaylı ırkların insanlığı arama çabalarına benzer olabileceğine inanıyor.

Doyle ve SETI'deki meslektaşları, dünya dışı bir varlık arayışlarına yardımcı olacak 'akıllı filtreler' oluşturmak için UC Davis ve Alaska Balina Vakfı'ndaki balina ve hayvan uzmanlarıyla birlikte çalışıyor.

Kaynak: Science Alert
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...