Tgrt Haber

Bilim insanları dünyanın çekirdeğinde sızıntı keşfetti: Nadir görülen tür

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, giantfreakinrobot
06 Kasım 2023 10:23 - Güncelleme : 06 Kasım 2023 10:30
Bilim insanları dünyanın çekirdeğinde sızıntı keşfetti: Nadir görülen tür

Kanada'nın Baffin Adası'ndaki volkanik kayaların içinde daha önce farklı türleri keşfedilen yoğun bir helyum-3 ortaya çıktı. Bilim insanları nadir bulunan helyum-3 üzerinde araştırmalarını yoğunlaştırdı.

Bilim insanları Kanada'nın Baffin Adası'ndaki volkanik kayaların içinde şaşırtıcı derecede büyük miktarda helyum-3 (nadir bir helyum formu) buldu. Bu buluşla Dünya'nın çekirdeğinin binlerce yıldır helyum sızdırdığına dair iddialara açıklık getirildi.

HELYUM 3 VE HELYUM 4

Birkaç farklı grubu olan helyumun bölgede daha çok helyum-3’ten sonra helyum-4 çeşidi keşfedildi. Söz konusu araştırmada helyum-3 çok az rastlanan bir tür olduğu için tüm dikkatleri üzerine çekti.

Helyum-3'ün uzayda daha yaygın bulunmasının nedeni onun Dünya'nın çekirdeğinden sızma şekliyle ilgili. Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'nde jeoloji ve jeofizik uzmanı olan Forrest Horton'a göre, helyum-3, "Dünya'nın kayalık kısmı sobanın üstündeki sıcak su gibi karıştırılıp taşındığında oluşuyor, ardından madde yükseliyor, soğuyor ve batıyor. Soğutma aşamasında helyum atmosfere ve ardından uzaya kayboluyor.”

Bilim İnsanları Dünyanın Çekirdeğinde Sızıntı Olduğunu Keşfetti

Baffin Adası'nın volkanik kayalarında helyum-3'ün helyum-4'e olan çok büyük oranı ilk olarak Edinburgh Üniversitesi doktora öğrencisi Solveigh Lass-Evans tarafından keşfedildi ve bulguları ilk olarak 2003'te yayınlamıştı. Teorik olarak helyum-3, güneş bulutsusunun bir parçasıydı…

ATMOSFERE KAÇTI

Araştırmalara göre temel olarak, nebuladan gelen helyum, gezegenin oluşumu sırasında Dünya'nın çekirdeğinin içinde sıkıştı. Bu çekirdeğin diğer soy gazlarla dolu olduğu anlamına geliyor. Adada magma bulutları patlarken helyum-3 atmosfere doğru kaçtı.

Kaynak: TGRT Haber, giantfreakinrobot

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...