Tgrt Haber

Bilim insanları Mars'ın çekirdeğinin gizemini çözdü! Düşünülenden çok daha farklı...

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: BBC Science Focus,
28 Ekim 2023 11:42 - Güncelleme : 28 Ekim 2023 11:42
Bilim insanları Mars'ın çekirdeğinin gizemini çözdü! Düşünülenden çok daha farklı...

Bilim insanları, Mars'ın çekirdeğinin geçmişte tahmin edilenden çok daha küçük olduğunu tespit etti. Yapılan araştırmada, çekirdeğin sıvı demirle çevrili bir silikat tabakayla çevrili olduğu anlaşıldı.

Mars, yıllardır bilim insanlarının merakını ve ilgisini çekmiştir. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, Kızıl Gezegen​'in iç yapısındaki sırları aydınlatarak, bilinenleri temelden değiştirdi.

Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, Mars'ın çekirdeği bilim dünyasını şaşırtacak şekilde farklılık gösteriyor. NASA'nın InSight aracı tarafından gerçekleştirilen Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS) misyonu sırasında elde edilen veriler, Mars'ın derinliklerindeki gizemleri ortaya çıkardı.

Yapılan analizler, Mars'ın çekirdeğinin bilim insanlarının önceki tahminlerden çok daha küçük olduğunu ve çekirdeğin çevresinde sıvı demirle çevrili bir silikat tabaka bulunduğunu gösterdi.

SİSMİK SİNYALLERİ İNCELEDİLER

Çalışmada, iki ayrı bilim insanı ekibi, Mars'tan gelen sismik sinyalleri inceleyerek çeşitli simülasyonlar ve jeofizik modeller oluşturdu. Bu analizler sonucunda ortaya çıkan yeni tahminlere göre, Mars'ın çekirdeği düşünülenden çok daha küçük ve yoğun. Sıvı demir çekirdek​, yaklaşık 150 kilometre kalınlığındaki yumuşak, erimiş kaya tabakasıyla çevrili.

Northwestern Üniversitesi'nden Doğa Bilimleri Profesörü Suzan Van der Lee, elde edilen verilerin "Mars'ın çekirdek ve manto yapısı hakkında şimdiye kadar en kesin ve doğru tahminler" olduğunu söyledi.

Van der Lee sözlerine şöyle devam etti: "Bulgular Mars'ın kabuğunun derinliklerinde yatan katmanlarına ilişkin anlayışımızı geliştiriyor. Mars’ın iç yapısını ve kökenlerini Güneş Sistemi'ndeki kayalık gezegenlerin oluşum ve evrim senaryolarıyla birlikte bir bağlama oturtmamıza yardımcı oluyor."

Ancak, bu yeni bulguyla birlikte, hala çekirdeği çevreleyen yumuşak tabakanın yoğunluğu ve bileşimi hakkında net bir bilgi yok. Bu nedenle, gelecekte yapılacak daha fazla araştırma ve inceleme gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: BBC Science Focus,
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...