Teknoloji

Bilim insanları, Sahra'nın nasıl çöle dönüştüğünü açıkladı

Bilim insanları, dünyanın en büyük sıcak çölü Sahra’nın nasıl çöle dönüştüğünü açıkladı.

Bilim insanları, Sahra'nın nasıl çöle dönüştüğünü açıkladı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
20.12.2023
saat ikonu 15:08
|
GÜNCELLEME:
20.12.2023
saat ikonu 15:08

Finlandiya'daki Helsinki Üniversitesi'nden Edward Armstrong'un liderligindeki ekip, yeni bir iklim modeli gelistirerek, dünyanin en büyük sicak çölü Sahra'nin dönüsümünü inceledi. Arastirmada, Afrika'nin kuzeyinde yer alan Sahra Çölü'nün 8 milyon yil içinde her 21 bin yilda bir yesil ve sulak alana dönüstügü hatirlatildi. Yeni modelin bunu dogruladigi kaydedildi. 

YAZLARIN DAHA SICAK GEÇMESINE NEDEN OLDU

Bilim insanlarinin modeline göre Sahra Çölü, bu dönüsümü Dünya'nin Günes'in yörüngesinde dönüsü esnasinda yaptigi "yalpalama hareketi" (presesyon) nedeniyle geçirdi. Bu hareket sonucunda yaz aylarinda Kuzey Yarimküre, Günes'e daha yakin oluyor. Arastirmaya göre bu durum, Kuzey Yarimküre'de yazlarin daha sicak geçmesine yol açti. Hava isindikça daha fazla nem tutugu için Bati Afrika Muson sisteminin gücü artti ve Afrika yagmur kusagi kuzeye dogru kaydi. 

ATMOSFERI SOGUTTU 

Independent'ta yer alan haberde Sahra'daki yagis miktarini artiran bu durum, savan ve ormanlik alanlarin tropik bölgelerden Akdeniz'e kadar çöl boyunca yayilmasina yol açarak bitki ve hayvanlar için genis bir yasam alani sagladi. Çalismada  bu dönüsümlerin buzul çaglarinda yasanmadigina isaret edildi. Buz tabakasinin atmosferi soguttugu ve Sahra'nin yesillenmesini engelledigi belirtildi.  Sahra Çölü'nün, hem Kuzey Afrika'yla Sahra Alti Afrika arasinda hem de kita içinde ve disinda türlerin dagilimini etkileyen bir "geçit" görevi gördügüne dikkat çekildi.

ETİKETLER
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.