Tgrt Haber

Bilim insanları şaşırttı: Başka virüsleri ısırp çoğalan 'vampir' virüs keşfedildi

Editör: Murat Makas / Kaynak: Chip
13 Kasım 2023 10:22 - Güncelleme : 13 Kasım 2023 10:25
Bilim insanları şaşırttı: Başka virüsleri ısırp çoğalan 'vampir' virüs keşfedildi

Bilim insanları geçtiğimiz ay yapılan bir çalışmada, kendilerini ‘kopyalamak’ için bakterilere bulaşan diğer virüslerin mekanizmalarını ele geçiren iki yeni virüs keşfetti. Yapılan incelemeler sonucunda bu ‘vampir’ virüslerden birinin bakterilere aynı anda girebilmeleri için yardımcı virüslerini ısırıyor.

DNA veya RNA gibi küçük genetik materyal paketleri olarak ifade edilen virüslerle ilgili yeni bir araştırma ortaya çıktı. Virüslerin çoğalma şekilleri, kendilerini kopyalayarak oluyor bazen konak hücrenin kaldıramayacağı derecelerde de olabilir. Böyle durumlarda çoğalan hücreler konak hücreden komşu hücrelere doğru yayılım gösterip buralarda çoğalmaya devam ediyor.

Bilim insanları şaşırttı: Başka virüsleri ısırp çoğalan 'vampir' virüs keşfedildi

YENİ VİRÜS​ TÜRÜ

Maryland Üniversitesi ve Baltimore County'deki bilim insanları, kendilerine özgü bazı özelliklere sahip olan iki yeni uydu virüsü keşfettiklerini bildirdi. Bulguları, geçtiğimiz ayın sonlarında The ISME Journal’da yayınlandı. Araştırma makalesine göre bu virüsler Missouri ve Maryland’den toplanan toprak örneklerinde bulundu. Yeni virüsler, Streptomyces bakteri türlerini hedef alan bakteriyofajların (bakterileri enfekte eden virüsler) uydu virüsleri gibi görünüyor. Uydu ve yardımcı kombinasyonları sırasıyla Mulch ve Flayer faj sistemleri olarak adlandırıldı.

ISIRIYOR GİBİ GÖRÜNÜYOR

Çoğalmak için bakteriyofajlara güvendiği bilinen ilk uydu virüsler (daha önceleri yalnızca bağlı uydu nükleik asitlerin varlığı biliniyordu) olmalarından dolayı bu keşif başlı başına ilgi çekici olsa da Flayer sistemi diğer virüsleri ''ısırıyor'' gibi göründüğü için durum daha da tuhaflaşıyor.

Uydular, genellikle yardımcı bir virüsün gelmesini beklerken bir hücreye girip fark edilmeden hücrenin içinde kalmak için kendi yöntemlerine sahiptir. Bu yöntemler, çoğu zaman kendilerini konakçı hücrenin genomuna entegre etmeyi gerektiriyor. Ancak MiniFlayer adı verilen Flayer uydusu bu yeteneğe sahip değil. Bunun yerine, MindFlayer adı verilen yardımcı virüsün “boynuna” bağlanabilen özel bir mini kuyruğu bulunuyor. Araştırmacılar, mikroskop altında incelenen MindFlayer fajlarının çoğunda, onlara sıkı bir şekilde bağlı bir MiniFlayer bulunduğunu ve hatta ısırılmış olmayan bazı serbest fajların, kuyruklarının tabanı çevresinde neredeyse ''ısırık izleri'' gibi lif izleri bulunduğunu söylüyor. Fotografik kanıtlara ve başka bir makul açıklamanın bulunmamasına dayanarak yazarlar, MiniFlayer’ın bu bağlantıyı, yardımcılarıyla aynı anda konak hücreyi istila etmek için kullandığına inanıyorlar. Bu kanıtlanırsa, bu sınıftaki virüsler için başka bir yeni keşif olacak.

Araştırmanın baş yazarı ve UMBC biyoloğu Tagide deCarvalho, üniversite tarafından yayınlanan bir bildiride, şu ifadeleri kullandı:

''Bunu gördüğümde ‘Buna inanamıyorum’ dedim. Hiç kimse bir bakteriyofajın veya başka bir virüsün başka bir virüse bağlandığını görmedi.''

Kaynak: Chip

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...