Tgrt Haber

Bilim insanları sonuca ulaştı: Ay'da trilyonlarca kilo su bulundu, artık yaşam belirtisi var!

29 Mart 2023 10:23 - Güncelleme : 29 Mart 2023 11:16
Bilim insanları sonuca ulaştı: Ay'da trilyonlarca kilo su bulundu, artık yaşam belirtisi var!

Dünya dışı yaşam için bilim insanlarının yoğun bir çalışması olurken, yakın zamanda yapılan keşifle Ay'da yaşam belirtisi bulundu. Bilim insanları, milyarlarca ton su keşfetti.

Bilim insanları​ Dünya dışı yaşam için yıllardır araştırmalar yapıyor. Bir yandan Mars​'ta yaşam belirtisi aranırken, diğer yandan Ay​'da da çalışmalar sürüyor. Neyse ki bu çalışmalar olumlu sonuçları da beraberinde getiriyor.

Yakın zamanda yapılan bir keşifte bilim insanları Ay'da trilyonlarca kilo su​ buldu. Bu su, asteroit etkileri sırasında dışarı atılan toprak soğudukça ve Ay yüzeyine geri düştükçe milyarlarca yıl oluşan minik cam boncuklarla dolu.

AY'DA YAŞAM BELİRTİSİ BULUNDU 

CNN'in haberine göre, Nature Geoscience'da yayımlanan araştırmada, meteorların Ay yüzeyine çarptığında oluştuğu düşünülen çok küçük cam küreler içinde Ay yüzeyinde dağılmış halde trilyonlarca ton su bulunabileceği belirtildi.

Söz konusu araştırma Çinli uzmanların 1970'lerden bu yana getirdiği toprak örnekleri baz alınarak yapıldı. Yapılan çalışmanın gündüz saatlerinde Ay yüzeyindeki buzun Güneş rüzgarlarının etkisiyle buharlaştığı ve gece soğumuyla yüzeye geri döndüğünü öngören "Ay su döngüsü kuramı"ndaki bazı boşlukları doldurduğu ifade edildi.

Araştırma kapsamında incelenen Ay toprağı, Çin'in 2020'de ÇinAy Keşif Programı'nın 5. safhası kapsamında, Ay'dan toprak örnekleri toplayan Çang'ı-5 uzay aracı tarafından Dünya'ya getirildi.

Çin Nanjing Üniversitesi ve Çin Bilimler Akademisinin de aralarında bulunduğu bir dizi kurum araştırmacısı, Ay'dan getirilen örneklerden seçtikleri 50 mikrometre (saç kılı kalınlığı) ila 1 milimetre çapındaki 150 taneciği inceledi.

Öte yandan yapılan inceleme sonucunda, Güneş'ten gelen hidrojen ve oksijeni Güneş Sistemi boyunca taşıyan Güneş rüzgarlarının çok eski dönemlerde oluştuğu düşünülen bu cam küreciklere vurduğunda içlerinde su oluşumunu sağlayabileceği belirtildi.

 

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...