Tgrt Haber

Bilim insanlarından çarpıcı 'simülasyon' raporu: Çin hipersonik füzesi, ABD 'gizli' B-21 savaş uçağını düşürdü

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, eurasiantimes
28 Kasım 2023 09:50 - Güncelleme : 28 Kasım 2023 10:00

Çinli bilim insanları yapay zekadan da yardım alarak ABD B-21 gizli bombardıman uçağını savaş oyunu simülasyonlarında akıllı hipersonik füzelerle düşürdü.

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için Northrop Grumman tarafından geliştirilmekte olan ve nükleer silah taşıyabilen B-21 Raider, kara, hava tabanlı ve radarların aksine uzaya yakın noktadan gelebilecek füzelere karşı savunmasız olarak değerlendiriliyor. Çinli bilim insanları B-21 üzerinde çalışma yaparak elektronik harp (EW) ile karıştırılabileceği sonucuna vardı.

B-21 FÜZELERLE İMHA EDİLDİ

Xian'daki Kuzeybatı Politeknik Üniversitesi'nden Doçent Chen Jun liderliğindeki bir ekibin yaptığı araştırmaya göre simülasyon denemelerinde çıkan rapora göre "Bir savaş oyununda, B-21 benzeri bir gizli platform ve ona eşlik eden insansız hava aracı, Çin​'in 6 Mach hıza ulaşabilen havadan havaya füzeleri tarafından vuruldu" denildi.

Ses hızının biraz altında, yaklaşık 1000 kilometrelik (saatte 620 mil) nispeten düşük bir hıza sahip olan Raider, ABD Hava Kuvvetlerinin (USAF) hava savaşı için özelleştirilmiş Nüfuz Eden Karşı Hava (PCA) stratejisinin önde gelen unsuru.

Geçtiğimiz haftalarda paylaşılan EurAsian Times raporlarında Raider'ın amacının Çin'in gelişmiş entegre hava savunma sistemini hedef alacağı belirtiliyordu. Raporda, "(Bu) PCA stratejisi, ağırlıklı olarak kara, deniz veya hava platformlarına dayalı radar uyarı sistemlerine dayanan Çin'in hava savunması için ciddi bir tehdit oluşturabilir" denildi.

Bilim insanlarından çarpıcı 'simülasyon' raporu: Çin hipersonik füzesi, ABD 'gizli' B-21 savaş uçağını düşürdü

''AKILLI'' HİPERSONİK FÜZELER

Chen'in ekibi tarafından yapılan simülasyon, Çin'in yeni bir katı yakıtlı "darbe motoru" kullanan hipersonik füzelerinin, uçuş boyunca güç çıkışını istediği gibi ayarlayabildiğini, "ilk önce yakın uzaya gidebildiğini ve son derece yüksek bir hızla düşman uçaklarının üzerine inebildiğini" gösterdi.

Simüle edilmiş bir savaşta ABD gizli uçağının son teknoloji sensörleri füzenin fırlatıldığını erken tespit etti ve saldırıdan kaçınmak için keskin bir dönüş yaptı. Ancak Çin füzesi otomatik olarak B-21'in insansız hava aracına saldırmak üzere olan başka bir hipersonik füzeye dönüştü. ABD uçağı, Çin füzelerinin hedef değiştirebileceğini beklemiyordu. Chen'in ekibi, yapay zeka ile akıllı silahların daha hızlı hareket edebileceğini tespit etti.

Bilim insanlarından çarpıcı 'simülasyon' raporu: Çin hipersonik füzesi, ABD 'gizli' B-21 savaş uçağını düşürdü

Çinli bilim insanları ABD’nin B-21 gizli savaş uçağına karşı hipersonik füzeler dışında farklı akıllı mühimmatlarla da imha denemelerini deneylerle sürdürüyor.

Kaynak: TGRT Haber, eurasiantimes

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...