Bilim insanları çok uzun yıllardır insanların topluma faydalı davranışlar sergilemesi konusunda uyarıyor. Peki sürdürülebilir yaşam için neler yapılmalı? İşte uygulanması gereken temel maddeler.
Dünya, sonsuza kadar iyi düzen içerisinde gitmeyecek. Bizden önceki nesil doganin daha çok ön plana çikip, binalarin ve karbon gazlarinin daha az oldugu dönemde yasadilar.
Ancak toplum giderek dünyaya daha çok zararlar veriyor. Çevre kirliligi, küresel isinma ve daha birçok etken artik dünyamizi yasanabilirlikten uzak kildi. Ama bu geri dönüsü olmayacagi anlamina gelmiyor; en azindan insanlar, yasama sekillerini degistirerek topluma daha çok fayda saglayabilir.
Çevre kirliligi, iklim degisikligi gezegeni tehdit eden en büyük etkenlerden. Ancak aliskanliklarinizi degistirerek topluma daha faydali bireyler olabilirsiniz. Peki bu nasil mümkün olabilir. Kisisel bakimdan toplu tasimaya kadar birçok aktivitelerinizde degisiklikler yapabilirsiniz. Iste onlardan bazilari...
Mashable.com'un derlemesine göre su, insanlik için gerekli olan en temel kaynak. Ancak insanlar sudan tasarruf etmek yerine, bunu daha çok israf ediyor. Özellikle kisisel bakimlarda bunun yaygin oldugunu söylemek mümkün.
Bu nedenle en basit anlamda dis firçalarken muslugu açik birakmamanizda fayda var. Sadece bir dis firçalamada bile muslugu açik birakmanin bedeli günde milyonlarca kisi baz alindiginda binlerce ton su kaybi anlamina geliyor.
Mashable'a konusan Dr.Lisa Heinze, dis hijyenine mutlaka önem verilmesi gerektigini söylerken, muslugu kapali tutmanin da sürdürülebilir yasam kapsaminda fayda saglayacagini vurguladi.
Trafikte kalabalik olusturan binlerce araba... Evet, her biri karbon yayarken, çevreye büyük etkide zararlar veriyor. Zorunlu olmadikça bunu asgariye indirmek mümkün. Bu nedenle eger çok acil veya önemli bir isiniz ya da görüsmeniz yoksa toplu tasima kullanmanizda fayda var. Zira sera gazlari yayan en büyük etkenlerden biri otomobil. Bu nedenle bu tür etkenleri göz önünde bulundurmak gerek.
Konuya iliskin Dr. Chris De Gruyter sunlari söylüyor:
"Ulasim, elektrik ve enerji sektöründen sonra hâlâ küresel olarak en büyük sera gazi salimi yapan ikinci sektör ve dünyanin toplam sera gazi emisyonlarinin yüzde 15'ini temsil ediyor."
Topluma fayda saglamak istiyorsaniz yapmaniz gereken bir baska degisiklik de sise sular. Uzmanlara göre bu sular insanoglunun sonunu getirecek türden hedonizmdir ve büyük tehlikeleri var.
Bu konuyla ilgili konusan De Groo ise sunlari söylüyor:
"Yillik plastik sise üretiminin 2021 yilina kadar 600 milyara ulasmasi bekleniyor." "Bu, bugüne kadar üretilen neredeyse tüm plastiklere ek olarak, çevrede neredeyse sonsuza kadar varligini sürdürecek olan 600 milyar sise anlamina geliyor. Bu mikroplastikler yaban hayati tarafindan yutulma ve insan sagligi üzerindeki etkilerinin henüz bilinmedigi besin zincirinde yukariya tasinma riski tasiyor."
Kulaga belki ilginç geliyor ama uzmanlar bu konuda düsünceleri terse çevirecek bir seyler söylüyor.
Üreticilerin zorunlu kildigi 'son kullanma tarihi' geçen yiyeceklerin genelde yenmemesi gerektigini söylerler. Ancak uzmanlar bu tarihlere çok da bagli kalinmamasi gerektigini söylüyor. Çünkü bunlar aslinda tamamen tarihi geçmis sayilmaz, halen yenebilir durumda. Ancak bu tarihlere bakilip almadiginiz yiyecekler israfa yol açabilmekte.
ABD Tarim Bakanligi, bebek mamasi haricindeki gidalarin, "kötü koku, tat veya doku" gibi herhangi bir bozulma belirtisi göstermedigi sürece, belirtilen tarih geçtikten sonra da tüketilmesinin güvenli oldugunu belirtiyor.
Oy kullanmak, yasini dolduran ve gerekli sartlari karsilayan her vatandasin yerine getirmesi gereken bir görev. Mashable'a konusan Dr.Simon Lockrey, "Sürdürülebilir bir sekilde yasayabilmek için dogru kosullarin, politikalarin, kurallarin ve destek yapilarinin olmasini istiyorsak, liderlerimizin çözümlerin parçasi olmasina ihtiyacimiz var." ifadelerini kullandi. Bu nedenle oy kullanmayi da en azindan toplum için aksatmamakta fayda var.