Tgrt Haber

Bilim insanlarını bile şaşırtan gelişme, var olamayacak kadar devasa bir gezegen keşfedildi 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
02 Aralık 2023 12:31 - Güncelleme : 02 Aralık 2023 12:36
Bilim insanlarını bile şaşırtan gelişme, var olamayacak kadar devasa bir gezegen keşfedildi 

Bilim insanları devasa bir gezegen buldu. Ancak ilginç olan bu gezegenin var olmayacak kadar büyük olması. 

Onu bulan araştırmacılara göre, gezegen yıldızına göre çok büyük görünüyor ve bu nedenle gezegenlerin ve gezegen sistemlerinin nasıl oluştuğuna dair anlayışımızı sorgulamaya neden oluyor. Gezegen, Dünya​'dan 13 kat daha büyük. Güneşimizden 9 kat daha küçük bir yıldızın etrafında dönüyor. Dolayısıyla ikisi arasındaki oran, Dünya ve Güneşimiz arasındakinden 100 kat daha fazla.

BUNU BEKLEMEZDİK 

İlk kez bu kadar yüksek kütleli bir gezegen, bu kadar düşük kütleli bir yıldızın yörüngesinde görülüyor. Aradaki fark o kadar büyük ki bilim insanları böyle bir gezegenin var olamayacağını düşünüyordu. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nden Suvrath Mahadevan, "Bu keşif, evren hakkında ne kadar az şey bildiğimizi vurguluyor" dedi. 

OLUŞUM MODELLERİNE MEYDAN OKUYOR 

Ancak bilim, yeni makaledeki LHS 3154 diye bilinen yıldızın etrafındaki diskin, bu kadar büyük bir gezegen oluşturmak için yeterli malzemeye sahip olamayacağını öne sürüyor. Mahadevan, "Düşük  kütleli yıldızın etrafındaki gezegen oluşturan diskin bu gezegeni oluşturmak için yeterli katı kütleye sahip olması beklenmiyordu" dedi.

Bulgu, Science'da yayımlanan "Çok düşük kütleli bir yıldızın yakın yörüngesinde bulunan Neptün kütleli bir ötegezen, oluşum modellerine meydan okuyor" ifadeleri kullanıldı. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ali özbek 2 Aralık 2023 20:44

Rabbimizin ayetlari o kadar çokturki bu gördüklerimiz.birde göremediğimiz nice sayısız alemleri var.keşfettikçe hayranlığımız daha da artıyor.rüyalarımızda gördüğümüz o mucize gibi görüntüler bile büyük bir mucize.yattığımız yatağımızda nice görmediğimiz yerleri geziyoruz.görmediğimiz insanları görüyoruz.her anı büyük bir ayet bu hayatın ve içinde yaşadığımız şu koca evrenin.

Sonraki Haber Yükleniyor...