Tgrt Haber

Bir bileti 450 bin dolardı... Virgin Galactic ticari uzay uçuşlarını iptal etti

09 Şubat 2024 12:09 - Güncelleme : 09 Şubat 2024 12:11
Bir bileti 450 bin dolardı... Virgin Galactic ticari uzay uçuşlarını iptal etti

Virgin Galactic, uzay aracındaki hizalama piminin kopması üzerine tüm ticari uzay uçuşlarını iptal ettiğini açıkladı.

Richard Branson'ın sahibi olduğu Virgin Galactic​'in, 2024 yılının ilk uzay turizmi​ uçuşunda yaşanan teknik bir sorun nedeniyle roketini yere indirmek zorunda kaldığı bildirildi.

Şirket salı günü yaptığı açıklamada, 26 Ocak'ta gerçekleştirilen Galactic 06 adlı uçuşu sırasında VMS Eve isimli uzay aracının "hizalama piminin" koptuğunu belirtti.

Pim, Virgin Galactic uzay gemisinin iki yarısını, yolculuğu yönlendiren ana gemi VMS Eve'yi ve turistleri uzaya taşıyan roketi bir arada tutmak amacıyla kullanılmaktaydı.

Olay sırasında sekiz kişi gemide bulunuyordu. Dört pilot, iki uçak arasında bölünmüş olarak görev yapıyordu ve diğer dört kişi ise Dünya'nın atmosferinin ötesine ticari bir yolculuk yapmak üzere Virgin Galactic'e para ödemişti.

Bir bileti 450 bin dolardı... Virgin Galactic ticari uzay uçuşlarını iptal etti - 1. Resim

Şirket "istemeden koptuğu" belirtilen parçanın, gemiye veya içindeki yolcuların güvenliğine herhangi zarar vermediğini ifade etti. Yolcuların sağ salim bir şekilde Virgin Galactic'in ABD'nin New Mexico eyaletindeki fırlatma rampasına geri döndüğü vurgulandı.

TÜM UÇUŞLARINI İPTAL ETTİ

Uzay turu deneyimi için bilet fiyatları yaklaşık 450.000 dolar. Bu da haberin yazıldığı tarihteki dolar/TL kuruna göre yaklaşık 13 milyon 810 bin TL'ye denk geliyor.

Öte yandan şirket olayın ardından hemen harekete geçerek, Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) soruşturması tamamlanana kadar tüm uçuşlarını iptal etme kararı aldığını duyurdu.

Virgin Galactic, başka bir uçuş düzenlemeden önce tüm problemleri düzelttiğine dair kapsamlı bir rapor hazırlaması ve FAA'dan onay alması gerekiyor. Şirket, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yedinci seferini düzenlemeyi planlıyor.

Kaynak: NYPost

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...